Είναι εκπληκτικό τι μπορεί να μάθει ο αγαπημένος σας σκύλος με τη δύναμη της ενθάρρυνσης! Οι σκύλοι είναι οξυδερκείς μαθητές και μπορούμε να τους διδάξουμε πολλά κόλπα, που όχι μόνο θα εντυπωσιάσουν τους φίλους, αλλά θα δώσουν στον τετράποδο φίλο μας χρήσιμες δεξιότητες δια βίου. Είτε ο σκύλος σας χρειάζεται λίγη βοήθεια ώστε να αποδεχτεί τη βόλτα με το λουρί είτε θέλετε απλώς να απολαύσετε ένα παιχνίδι φρίσμπι μαζί, η θετική εκπαίδευση – ενθάρρυνση είναι το κλειδί για να απολαύσετε μαζί τη βασική υπακοή σκύλου.

Με αυτόν τον γρήγορο οδηγό θα μάθετε πως να μάθετε στον σκύλο σας εννέα χρήσιμες εντολές και δεξιότητες που θα ενισχύσουν τον δεσμό μεταξύ σας.

1. «Έλα!»

Από όλες τις σημαντικές δεξιότητες της βασικής υπακοής σκύλου το να έρχεται κοντά σας όταν τον καλείτε μπορεί να καταταχθεί ως #1. Εάν σκοπεύετε να απολαύσετε χρόνο μαζί χωρίς να χρησιμοποιείτε το λουρί ή, σε περίπτωση που ο σκύλος σας ξεφύγει κατά λάθος από την μπροστινή πόρτα, η εντολή «έλα» είναι ζωτικής σημασίας για να του παρέχετε ασφάλεια. Ειδικά όταν συνδυάζετε τη φωνητική οδηγία με μια λαχταριστή λιχουδιά, οποιοσδήποτε σκύλος μπορεί να μάθει να έρχεται όταν τον καλούν.

2. «Κάτσε!»

Είτε έχετε ένα μικρό κουτάβι είτε έχετε μόλις υιοθετήσει έναν πιο ώριμο σκύλο, ένα από τα πρώτα πράγματα που είναι πιθανό να του διδάξετε είναι η εντολή «κάτσε». Είναι πολύ εύκολο να καταφέρετε να του μάθετε τη βασική υπακοή σκύλου όταν χρησιμοποιείτε μια νόστιμη λιχουδιά για να τον δελεάσετε να κάτσει στη θέση του ανταμείβοντάς τον για τη συνεργασία του.

3. «Μείνε!»

Το να μάθετε στο κατοικίδιό σας να μένει στη θέση του είναι πολύτιμο. Ιδιαίτερα, χρησιμεύει ως ένας τρόπος για να μάθετε λίγη υπομονή στον νεαρό μπαγάσα ή να τον αποτρέψετε να πηδήξει από το αυτοκίνητο πριν παρκάρετε. Αυτή η εντολή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βάση για άλλες πιο σύνθετες συμπεριφορές, όπως το να πάει για ύπνο. Μέσα σε πέντε βήματα, ο σκύλος σας μπορεί να μάθει την οδηγία «μείνε». Πρώτα, ενθαρρύνοντας τον να μένει στη θέση του και να σας κοιτάει στα μάτια και στη συνέχεια, απομακρύνοντας τη λιχουδιά ή τον εαυτό σας, ενώ εκείνος μένει ακίνητος στη θέση του.

4. «Μείνε δίπλα μου!»

Οι σκύλοι χρειάζονται καθημερινές βόλτες για να διατηρούν ένα υγιές σώμα και μυαλό. Το μεγαλύτερο μέρος της βόλτας θα πρέπει να επιτρέπει στο σκύλο σας να μυρίζει και να επεξεργάζεται ό,τι του κινεί το ενδιαφέρον. Αλλά όταν πρέπει να περπατήσετε γρήγορα σε κεντρικούς δρόμους ή σε ένα στενό μονοπάτι, η εντολή «Μείνε δίπλα μου!» είναι μια σημαντική δεξιότητα ασφάλειας που μπορεί να μάθει κάθε ζωντανό.

Η εκμάθηση ενός σκύλου να ακολουθεί τις φωνητικές εντολές σας απαιτεί λίγη εξάσκηση, αλλά όταν τις χρησιμοποιείτε σε συνδυασμό με την κατάλληλη κίνηση των χεριών και πολλές υπέροχες λιχουδιές, ο φιλαράκος σας μπορεί να μάθει να περπατάει δίπλα σας ακολουθώντας το ρυθμό σας.

5. «Γύρνα!»

Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα πιο χαριτωμένο από το να βλέπεις ένα σκύλο να δείχνει την τριχωτή κοιλιά του ακούγοντας την εντολή σας και αναποδογυρίζοντας στο πάτωμα. Αυτό το σύνθημα είναι επίσης ένας εξαιρετικά εύχρηστος τρόπος για να ελέγξετε την κοιλιά του σκύλου αν ανησυχείτε για τυχόν τσιμπούρια ή για να αφαιρέσετε τους κόμπους από το τρίχωμά του.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα γευστικό δέλεαρ και τη μέθοδο «marker» (ένα ηχητικό σήμα ή ένα σήμα χεριού που προσδιορίζει την ακριβή στιγμή που ο σκύλος σας έκανε κάτι καλό), μπορείτε να τον καθοδηγήσετε στο να αναποδογυρίζει.

6. «Πιάσε και φέρε!» / Fetch

Το Fetch είναι ένα υπέροχο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με το σκύλο σας και αποτελεί μέρος της βασικής υπακοής σκύλου. Το κατοικίδιο σας γυμνάζεται και με κάθε επιτυχημένο πέταγμα και ανάκτηση της μπάλας διασκεδάζετε ολοένα περισσότερο. Δεν γεννιέται κάθε σκύλος γνωρίζοντας πως να παίξει αυτό το παιχνίδι, αλλά είναι εύκολο να του το μάθετε όταν χρησιμοποιείτε καλές λιχουδιές και τον ενθαρρύνετε κάθε φορά που πιάνει το παιχνίδι και σας το φέρνει πίσω.

7. «Ξάπλωσε!»/ «Κάτω!»

Πιθανόν μία από τις πιο εύκολες εντολές που μπορείτε να του μάθετε γιατί, ακόμα και ο πιο δραστήριος σκύλος, χρειάζεται να ξεκουραστεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, αυτή η εντολή αποτελεί και μια φυσική του ανάγκη. Η φωνητική εντολή «κάτω» δεν είναι μόνο εύκολη στην εκμάθηση, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως βάση για πολλά άλλα φοβερά κόλπα και δεξιότητες. Όταν χρησιμοποιείτε το δέλεαρ του φαγητού για να ξεκινήσετε τη διαδικασία εκμάθησης και το αποσύρετε σχετικά γρήγορα, καθώς ο σκύλος σας κατανοεί το στόχο, μπορείτε να του μάθετε να ξαπλώνει όταν το ζητάτε σε τρία απλά βήματα.

8. «Πέτα το!»

Το παιχνίδι με το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, αλλά όταν ο σκύλος σας δεν παίζει πάντα τίμια, οι στιγμές διασκέδασης μπορεί να τελειώσουν γρήγορα. Εάν πιστεύει ότι είναι διασκεδαστικό να αρπάζει τα παιχνίδια του και να τρέχει όσο πιο μακριά μπορεί ή δεν θέλει να εγκαταλείψει το πολύτιμο αντικείμενο που βρήκε στο πάτωμα και δεν του ανήκει, ένα σύνθημα για να το αφήσει είναι απαραίτητο. Το να διδάξετε επιτυχώς αυτήν την εντολή σημαίνει να μην την συγχέετε με την εντολή «άφησέ το» και να είστε πάντα έτοιμοι να του αποσπάσετε την προσοχή με τρομερά παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε μαζί μέσα στο σπίτι ή με μια λιχουδιά.

9. «Γεια σου!»

Αυτή η εντολή μπορεί να μην φαίνεται σαν κάτι περισσότερο από ένα χαριτωμένο κόλπο για σκύλους, αλλά μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη. Το να του μάθετε να εκτείνει τη πατούσα του προς το μέρος σας, σαν να χαιρετάει κάποιον, είναι η θεμελιώδης αρχή για ένα επιτυχημένο κόψιμο νυχιών, για τη φροντίδα των ποδιών του και για άλλα κόλπα, όπως το «κόλλα πέντε». Για να ξεκινήσετε, ο σκύλος σας θα πρέπει να μπορεί να σηκώσει άνετα το ένα πόδι ενώ κάθεται. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείστε μια λιχουδιά και τη μέθοδο «marker» για να ενθαρρύνετε την κίνησή του.

Ανεξάρτητα από το ποια καινούργια εντολή θέλετε να μάθετε στο σκυλάκι σας, θυμηθείτε να κάνετε τις προσπάθειές του να αξίζουν τον κόπο, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες για θετική ενίσχυση και ενθάρρυνση! Σύντομα, θα του μάθετε την βασική υπακοή σκύλου και θα είναι το πιο έξυπνο στη γειτονιά!

 

Πηγή: petmagazine.gr