Επιληψία σκύλου μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα αίτια:

  • Δηλητηρίαση
  • Ηπατική νόσος
  • Υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία
  • Νεφρική Νόσος
  • Προβλήματα των ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, χλώριο κλπ)
  • Αναιμία
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Εγκεφαλικά επεισόδια
  • Όγκος του εγκεφάλου

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κατάρρευση, σπασμωδικές κινήσεις, δυσκαμψία, μυϊκούς σπασμούς, απώλεια συνείδησης, σιαλόρροια, κινήσεις κατάποσης ή αφρούς στο στόμα. Ο σκύλος πέφτει προς μία πλευρά και κάνει κινήσεις ποδηλασίας με τα πόδια του. Μερικές φορές εμφανίζουν ακράτεια ούρων και κοπράνων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ορισμένοι σκύλοι φαίνονται ζαλισμένοι, αποπροσανατολισμένοι, ασταθείς ή σε σύγχυση ή έχουν απλανές βλέμμα κατά το χρονικό διάστημα πριν από την κρίση (αύρα). Στη συνέχεια, μετά την κρίση, ο σκύλος ταλαντεύεται ή προσωρινά είναι τυφλός. Πιθανόν να περπατάει σε κύκλους και να χτυπάει σε εμπόδια, να έχει πολλά σάλια  στο πηγούνι του και αιμορραγία στο στόμα του.

Ποια είναι τα είδη των επιληπτικών κρίσεων;

Το πιο κοινό είδος είναι η γενικευμένη επιληπτική κρίση. Αφορά ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα που συμβαίνει σε όλο τον εγκέφαλο. Οι γενικευμένες κρίσεις συνήθως διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Αντιθέτως, σε μια εστιακή επιληπτική κρίση, η μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα συμβαίνει μόνο σε τμήμα του εγκεφάλου. Εστιακές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αφύσικες κινήσεις σε ένα άκρο ή μία πλευρά του σώματος. Μερικές φορές διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Μια κρίση είναι πιθανόν να ξεκινήσει ως εστιακή και στη συνέχεια να γίνει γενικευμένη. Μια ψυχοκινητική κρίση εκδηλώνεται με παράξενη συμπεριφορά που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ο σκύλος σας μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να επιτίθεται σε ένα φανταστικό αντικείμενο ή να κυνηγά την ουρά του. Επιληπτική κρίση από άγνωστες αιτίες ονομάζεται ιδιοπαθής επιληψία. Συνήθως εμφανίζονται σε σκύλους ηλικίας από 6 μηνών έως 6 ετών. Παρά το γεγονός ότι κάθε σκυλί μπορεί να πάσχει από επιληψία, η ιδιοπαθής είναι πιο συχνή σε Κόλλεϊ συνόρων, Ποιμενικούς Αυστραλίας, Λαμπραντόρ Ριτρίβερ, λαγωνικά, Βελγική Tervurens και σε Γερμανικούς Ποιμενικούς.

Τι πρέπει να κάνω, εάν ο σκύλος μου εμφανίσει επιληπτική κρίση;

Κατ ‘αρχάς, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι. Αν ο σκύλος σας είναι κοντά σε κάτι που θα μπορούσε να τον βλάψει, όπως ένα κομμάτι των επίπλων ή τις σκάλες, σύρετέ τον με προσοχή μακριά. Μείνετε μακριά από το στόμα του σκύλου σας και το κεφάλι του. Θα μπορούσε να σας δαγκώσει χωρίς να το θέλει. Μην βάζετε τίποτα στο στόμα του. Τα σκυλιά δεν μπορεί να πνιγούν εύκολα με τη γλώσσα τους.

Εάν η κρίση διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, το σκυλί σας είναι σε κίνδυνο υπερθέρμανσης. Αυτή μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο ή πνευμονικό οίδημα στους πνεύμονες. Ενεργοποιήστε έναν ανεμιστήρα και βάλτε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστεις στο κεφάλι και στο σώμα του ζώου. Μιλήστε στον σκύλο σας απαλά και ήπια και αγγίξτε τον για καθησυχασμό. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας, όταν τελειώσει η κρίση. Εκείνος θα δώσει αγωγή για επιληψία σκύλου, ανάλογα με τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων.

Αν η κρίση διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά ή αν έχει επανειλημμένες διαδοχικές κρίσεις ή έχει χάσει τις αισθήσεις του, πηγαίνετέ τον στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται η επιληπτική κρίση, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και το ζώο είναι πιθανό να εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα ή να προκληθεί οίδημα στον εγκέφαλό του. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλική βλάβη και θάνατο του ζώου. Επίσης, δυστυχώς, πιθανή είναι και η ανακοπή της καρδιακής λειτουργίας. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να δώσει στο σκύλο σας ηρεμιστικά για να σταματήσει η κρίση.

Ακόμη, καλό είναι να γίνει μια λεπτομερής νευρολογική κλινική εξέταση και  εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, ώστε να βρεθεί η αιτία των επιληπτικών κρίσεων. Έτσι, αποκλείονται άλλα νοσήματα κεντρικής αιτιολογίας με τελείως διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση. Μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, όπως η φαινοβαρβιτάλη ή το βρωμιούχο κάλιο. Χορηγήστε τη φαινοβαρβιτάλη στον σκύλο σας σύμφωνα με τις οδηγίες, έχοντας υπ΄ όψη ότι με την πάροδο του χρόνου επιβαρύνεται το συκώτι του. Οι σκύλοι που λαμβάνουν φαινοβαρβιτάλη θα χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις αίματος κάθε 6 μήνες για το ήπαρ και για την μέτρηση της συγκέντρωσης της φαρμακευτικής αυτής ουσίας στο αίμα τους.

Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας όταν δίνετε το φάρμακο για επιληψία σκύλου. Είναι σημαντικό να μην παραλείψετε καμία δόση.

Καλό είναι τα ζώα με επιληψία να μην εκτίθενται σε φωτεινά και ηχητικά ερεθίσματα, που ενδέχεται να ξεκινήσουν επιληψία. Συστήνεται, ακόμη η στείρωση των εν λόγω σκύλων, αφού οι ορμονικές επιδράσεις και αυξομειώσεις επιδρούν αρνητικά στην όλη κατάσταση.

Τέλος, επικουρικά μπορούν να χορηγηθούν διατροφικά συμπληρώματα και κλινική δίαιτα για τον έλεγχο της λιπιδαιμίας, που αποτελεί εναυσματικό παράγοντα για έναρξη επιληπτικών κρίσεων.

Πηγή: vetdoc.gr