Η Γήρανση του Σκύλου. Όλοι μεγαλώνουμε και γερνάμε συμπεριλαμβανομένου και του πιστού μας φίλου. Αυτό το αξιολάτρευτο μικρό κουτάβι που μεγάλωσε με τη συντροφιά σας μπορεί να δείχνει σημάδια γήρανσης, σωματικής και ψυχικής. Σε αρκετές διαφορετικές φυλές και μεγέθη ηλικίας του σκύλου σε διαφορετικό βαθμό. Μία μεγάλη φυλή, όπως ο Μεγάλος Δανός, θεωρείται ηλικιωμένος σε ηλικία περίπου έξι ετών. Ένα μικρό σκυλί, όπως ένα τσιουάουα, για παράδειγμα, μπορεί να μην θεωρείται μεγάλο μέχρι να είναι επτά έως δέκα χρονών. Όσο πιο ενημερωμένοι είστε για τα τυπικά σημάδια, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να βοηθήσετε το σκύλο σας να γεράσει σωστά και φυσικά.

Η Γήρανση του Σκύλου – Φυσικές Ενδείξεις
Θολά Μάτια ή Δυσκολία στην Όραση

Η θολότητα των ματιών (πυρηνική σκλήρυνση) μπορεί να συμβεί τόσο σταδιακά ώστε να μην το παρατηρήσετε αμέσως. Αν και είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στους μεγαλύτερους σκύλους και δεν επηρεάζει την όραση, μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι καταρράκτη ή άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Οι παθήσεις αυτές βέβαια θεραπεύονται σχετικά εύκολα. Το σκυλί σας μπορεί επίσης να αρχίσει να πέφτει πάνω σε πράγματα ή να δυσκολεύεται να εντοπίσει ένα παιχνίδι στο πάτωμα ή άλλα γνωστά αντικείμενα. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει απώλεια όρασης.

Κακή Αναπνοή

Ενώ η αναπνοή σκύλων δεν είναι ασυνήθιστη σε οποιαδήποτε ηλικία, αν ο ο τετράποδος φίλος σας φαίνεται ξαφνικά να έχει δύσοσμη αναπνοή, μπορεί να υποδεικνύει ασθένεια των ούλων, φθορά των δοντιών ή μόλυνση. Το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί καθώς οι σκύλοι μεγαλώνουν και δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις τόσο εύκολα όπως και όταν ήταν νεότεροι. Μαζί με έναν καλό οδοντιατρικό καθαρισμό, ο κτηνίατρος σας μπορεί να αποφασίσει να κάνει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει τη μόλυνση.

Η Επιβράδυνση ή η Δυσκολία στην Κίνηση

Ένας μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος μπορεί να έχει πρόβλημα με τις σκάλες, να πηδάει στο αυτοκίνητο ή απλά να σηκωθεί μετά από έναν υπνάκο. Ίσως παρατηρήσετε πως υπάρχει κάποια αδυναμία στα πίσω πόδια του. Ενώ όλοι επιβραδύνουμε το βήμα μας καθώς μεγαλώνουμε, τα θέματα κινητικότητας του σκύλου σας μπορεί να προκληθούν από αρθρίτιδα ή από κάποια άλλη εκφυλιστική ασθένεια. Μαζί με οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπληρώματα που συνιστά ο κτηνίατρος σας, θα πρέπει να προσαρμόσετε το πρόγραμμα άσκησης του σκύλου σας σε βραδύτερους και μικρότερους περιπάτους ή σε μια νέα ρουτίνα άσκησης. Η κολύμβηση, για παράδειγμα, είναι ευγενική με το σώμα και πολλοί σκύλοι την αγαπούν.

Νέα Καρούμπαλα και Πρήξιμο

Ορισμένα σκυλιά είναι επιρρεπή σε αβλαβή λιποσώματα. Ωστόσο, αυτά τα κομμάτια κάτω από το δέρμα είναι πιο συνηθισμένα καθώς οι σκύλοι μας μεγαλώνουν. Παρόλα αυτά, οποιαδήποτε νέα μάζα θα πρέπει να ελέγχεται από έναν κτηνίατρο για να αποκλείσει έναν κακοήθη όγκο.

Μια Αλλαγή στο Βάρος

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα, λιγότερο ενεργά σκυλιά παίρνουν μερικές φορές βάρος. Μάλιστα, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατροφή και την άσκηση του σκύλου σας για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Επίσης, πρέπει να δώσετε προσοχή αν ο ηλικιωμένος σκύλος σας χάσει βάρος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη μυϊκή μάζα, η οποία είναι συνηθισμένη σε ηλικιωμένους σκύλους ή μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη όρεξη, χαμηλή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών ή πεπτική ασθένεια. Αν ο σκύλος σας χάσει περισσότερο από το 10% του σωματικού βάρους του σε λίγους μήνες, ή ακόμα και σε ένα χρόνο, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Ακράτεια ή Δυσκολία στην Ούρηση

Εάν το σκυλί σας ξαφνικά φαίνεται να ξεχνάει την κατ’ οίκον εκπαίδευση του ή φαίνεται να ζορίζεται κατά την ούρηση, αυτά θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις μολύνσεως ουροφόρων οδών ή νεφροπάθειας. Ωστόσο, η ακράτεια δεν είναι ασυνήθιστη στα ηλικιωμένα σκυλιά και υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Συμπεριφορικά και Διανοητικά Συμπτώματα Γήρανσης στους Σκύλους

Οι φυσικές αλλαγές δεν είναι οι μόνες διαφορές που μπορεί να παρατηρήσετε στον πιστό σας φίλο καθώς μεγαλώνει. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να σηματοδοτήσουν ένα υποκείμενο φυσικό πρόβλημα ή μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό σημάδι γήρανσης. Για παράδειγμα, εάν το γλυκό σας κουτάβι έχει ξαφνικά μετατραπεί σε γκρινιάρη, μπορεί να είναι από τον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα ή να βιώνει κάποια άλλη σωματική δυσφορία. Μπορεί επίσης ο υψηλής ενέργειας σύντροφός σας να κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε τον σκύλο σας να χαλαρώσει.

Ωστόσο, οι αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα του συνδρόμου δυσλειτουργίας γνωσιακής δυσλειτουργίας του σκύλου (CCDS). Σύμφωνα με μια μελέτη, το CCDS επηρεάζει το 14-35% των σκύλων ηλικίας άνω των οκτώ ετών. Μια άνοια παρόμοια με αυτή του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, το CCDS μπορεί να προκαλέσει έντονες αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά του σκύλου σας όπως:

  • Ο φόβος των γνωστών ανθρώπων του ή αντικειμένων.
  • Αλλαγές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, συμπεριλαμβανομένης της ανησυχίας ή της βηματοδότησης τη νύχτα.
  • Αυξημένο γάβγισμα και ένταση φωνής.
  • Επαναλαμβανόμενες ή ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.
  • Ξεχνώντας τις εντολές και τα συνθήματα που γνώριζε κάποτε.
  • Αυξημένο άγχος.
  • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός.
  • Σημαντική αλλαγή στο επίπεδο δραστηριότητας.

Ο κτηνίατρος σας θα είναι σε θέση να κάνει διάγνωση κάνοντας σας απλές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για το CCDS, υπάρχουν μερικά νέα φάρμακα και θεραπευτικές επιλογές που ο κτηνίατρος σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας.

 

Η Γήρανση του Σκύλου – Μπορείτε να Βοηθήσετε τον Σκύλο σας που Μεγαλώνει;

Το κυριότερο και απλούστερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας σε περίπτωση που διακρίνετε κάποιο από τα πρότερα σημάδια. Ο κτηνίατρος θα μπορέσει να προσδιορίσει τις υποκείμενες ιατρικές αιτίες και να συνταγογραφήσει τις απαραίτητες θεραπείες.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε κάποιες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα του σκύλου σας όπως:

  • αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση,
  • αλλαγές που μπορείτε να κάνετε γύρω από το σπίτι ή στην καθημερινή ρουτίνα.

Ένας φημισμένος πρώην κτηνίατρος, με 30ετή εμπειρία και είπε το εξής ενδιαφέρον:

”O μεγαλύτερος φόβος των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων είναι όταν πρέπει να λάβουν μια απόφαση για το τέλος της ζωής των κατοικίδιων ζώων τους”.

Ο φόβος αυτός μπορεί να κάνει έναν ιδιοκτήτη απρόθυμο να επισκεφθεί τον κτηνίατρο. Μπορεί επίσης, πολλοί ιδιοκτήτες, να μην έχουν ενημερωθεί ώστε να αναγνωρίζουν τα σημάδια της γήρανσης και να υιοθετούν μια παθητική στάση αναμονής. Το κόστος της επίσκεψης στον κτηνίατρο, της θεραπείας και περίθαλψης είναι επίσης ένα ζήτημα για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων.

Η Γήρανση του Σκύλου. Οι σκύλοι μας μας δίνουν πολλά χρόνια αγάπης και αφοσίωσης και είναι φυσικό να θέλουμε να κάνουμε τα γηρατειά τους όσο πιο άνετα και ευχάριστα γίνεται. Η γήρανση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Με την κατάλληλη ενημέρωση και με κάποια επαγρύπνηση και προσοχή στην υγεία του σκύλου σας, αυτά μπορούν πραγματικά να είναι “χρυσά χρόνια”για τον πιστό τετράποδο φίλο μας.

Πηγή:dogspotk9.gr