Δεν είναι λίγες οι ψυχούλες που περιφέρονται μόνες τους στους δρόμους τις κρύες μέρες του χειμώνα. Όλοι έχουμε αντικρίσει το θέαμα από ένα γατάκι που έχει βρει καταφύγιο κάτω από αυτοκίνητο για να ζεσταθεί ή σκυλάκια κουλουριασμένα στα πεζοδρόμια. Ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει και χρειάζονται λίγα λεπτά από το χρόνο μας για να τα σώσουμε! Μπορεί για διάφορους λόγους να μην έχουμε τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο, αλλά σίγουρα μπορούμε να λάβουμε κάποια μέτρα προστασίας για να διαφυλάξουμε τη ζωή του. Αν συναντήσετε λοιπόν ένα αδεσποτάκι, να τι μπορείτε να κάνετε:

Προσφέρετέ του τροφή και νερό: Τα πιο απαραίτητα! Για να καταφέρει να επιβιώσει από το κρύο του χειμώνα, χρειάζεται να τρέφεται καλά και να ενυδατώνεται με φρέσκο νερό για να έχει ισχυρό ανοσοποιητικό απέναντι στις ασθένειες. Αρκεί να τοποθετήσετε ένα μπολάκι με ξηρά τροφή (ακόμα και περίσσευμα από το φαγητό σας είναι καλύτερο από το τίποτα) και νερό, τα οποία μπορείτε να ανανεώνετε κάθε δύο μέρες.

Προσφέρετέ του μία στέγη: Αν δεν μπορείτε να το υιοθετήσετε εσείς, μπορείτε να το μεταφέρετε σε κάποιο στεγασμένο σημείο (ιδανικά στην αυλή σας) ώστε να είστε σίγουροι ότι προστατεύεται από τη βροχή και το χιόνι. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτάκι (χάρτινο) ή με ένα ξύλινο κιβώτιο για ακόμα μεγαλύτερη προστασία και ασφάλεια, γεμίζοντάς το με άχρηστα ρούχα, κουβέρτα και μαξιλαράκια.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο: Η εξέτασή του από έναν ειδικό θα βοηθήσει πολύ, καθώς θα μάθετε για την κατάσταση της υγείας του και ποια είναι τα απαραίτητα εμβόλια που πρέπει να κάνει.

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να αναλάβετε κάποιες από τις παραπάνω ενέργειες, επικοινωνήστε άμεσα με το Δήμο και τη Φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας! 

Συντακτική ομάδα Pet City

Πηγή: Pet City Magazine