Σίγουρα κάποια στιγμή έχετε προβληματιστεί για το αν χρειάζεται να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας, εάν μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι ή εάν πρέπει να απευθυνθείτε σε εκπαιδευτή. Δεν είναι λίγες οι εικόνες ανθρώπων που κυνηγάνε τα σκυλιά τους στο δρόμο, τραβάνε τα λουριά για να μην έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με ένα ατύχημα. Το σίγουρο είναι ότι η εκπαίδευση του κατοικίδιού σας είναι είναι μια ιδιαίτερη σοβαρή υπόθεση και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται για να είστε ασφαλείς εσείς και το κατοικίδιό σας. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η εκπαίδευση του σκύλου σας ανεξάρτητα από μέγεθος και ράτσα;

Τα σκυλάκια μας είναι όντα που βιώνουν καθημερινά πολλά συναισθήματα όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Η διαχείρισή τους και η ομαλή συμβίωση μαζί μας δεν είναι πάντα απλή υπόθεση. Είναι υψίστης σημασίας να επενδύσετε το συντομότερο δυνατό στην εκπαίδευση του πιστού σας φίλου.

 

Τι είναι η εκπαίδευση σκύλου;

Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι μια πολύπλευρη διαδικασία. Περιλαμβάνει την ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς, την εξοικείωση με ανθρώπους, ήχους και ζώα και την κατανόηση των δυο μερών (σκύλου – κηδεμόνα) μέσω ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος αντιμετωπίζει λιγότερο άγχος, είναι διαχειρίσιμος και ήρεμος απέναντι σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, αλληλεπιδρά καλύτερα με τους ανθρώπους και δημιουργεί έναν ισχυρότερο δεσμό μαζί σου.

 

Γιατί είναι σημαντική;

  1. Διορθώνει προβλήματα συμπεριφοράς: Ένας σκύλος αν δεν εκπαιδευτεί σωστά, σύντομα εμφανίζει επιθετικότητα και προβληματική συμπεριφορά. Μέσα από κάθε εκπαίδευση μαθαίνει να πειθαρχεί και να μην ξεπερνά τα όρια, παραμένοντας ήρεμος σε ποικίλες καταστάσεις. Αντιλαμβάνεται καλύτερα τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες εντολές, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, με την εντολή “κάτσε” μαθαίνει να κάθεται, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει να περιμένει , πριν περάσετε το δρόμο. Μαθαίνει λοιπόν να “διαβάζει” και να αντιδρά με ευχαρίστηση σε αυτά που θέλετε να του πείτε, χωρίς να σας αγνοεί ή να δυσανασχετεί.
  2. Εκτονώνει την ενέργειά του και μειώνει τα επίπεδα του στρες: Ένας σκύλος χρειάζεται εκπαίδευση ώστε να είναι σωματικά και ψυχικά ισορροπημένος και κατ’ επέκταση συνεργάσιμος. Αν δεν τον βγάζετε καθημερινά βόλτα ή δεν του δίνετε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με κάποια δραστηριότητα, θα αρχίσει να βαριέται και να διοχετεύει με λάθος τρόπο την ενέργειά του μέσα στο σπίτι, με το να γαβγίζει ή να καταστρέφει αντικείμενα. Επιπλέον, όσο μένει κλεισμένος στο σπίτι δεν έρχεται σε επαφή με ερεθίσματα και άλλους ανθρώπους ή ζώα, με αποτέλεσμα να εμφανίζει συχνά υπερβολικό άγχος ή φόβο.
  3. Βοηθά στην κοινωνικοποίησή του: Η επίδραση της κοινωνικοποίησης του σκύλου μας είναι κάτι παραπάνω από θετική. Μαθαίνει να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους ή άλλα ζώα, να σέβεται το όρια και να παραμένει ήρεμος όταν έρχεται σε επαφή μαζί τους. Η ιδανική ηλικία για αυτό είναι όσο είναι ακόμα κουτάβι. Φυσικά υπάρχουν και σκυλάκια στα οποία δεν αρέσει η συναναστροφή με άλλους και σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να τα πιέσουμε.
  4. Χτίζει μία δυνατή σχέση μεταξύ σας: Η εκπαίδευση, δεν είναι ωφέλιμη μόνο για τον σκύλο σας. Η τακτική συνεργασία μεταξύ σας μέσω της εκπαίδευσης σε βοηθά να γνωρίστε το πώς σκέφτεται και κατανοεί το περιβάλλον γύρω του, αλλά και να κατανοήσετε εσείς τις ανάγκες του και πώς να τις καλύψετε. Δημιουργείται μία σχέση όπου υπάρχει επικοινωνία, αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός.

 

Ποια σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν;

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους τους σκύλους! Δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία, το μέγεθος και τη φυλή του σκύλου και είναι εξίσου σημαντική σε καθένα από αυτά.

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine