Το καλωσόρισμα σε ένα νέο σπίτι είναι μια μεγάλη αλλαγή για ένα μικρό κουτάβι και το βραδινό κλάμα είναι μια φυσική αντίδραση στο νέο και περίπλοκο περιβάλλον. Εδώ θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να κάνετε την μετάβασή του αυτή όσο πιο ασφαλή και ήρεμη γίνεται.

Μία από τις πιο χαρούμενες στιγμές στη ζωή είναι η άφιξη του κουταβιού σας στο σπίτι. Είναι όμως και μία μεγάλη ευθύνη, ειδικά εάν δεν είχατε ποτέ σκύλο πριν. Πιθανότατα το κουταβάκι σας θα είναι 8-12 εβδομάδων τη στιγμή που θα έρθει σπίτι μαζί σας και το βραδινό κλάμα είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.

Όπως και με τα μωρά, η καθημερινή ρουτίνα είναι κάτι καινούριο για το μικρό κουτάβι. Συχνά δε νυστάζουν την ώρα του ύπνου και προτιμούν να παίζουν και σίγουρα επειδή θα τους λείπουν η μητέρα και τα αδέλφια τους, δεν θα θέλουν να είναι μόνα τους. Είναι δική σας ευθύνη να τους διδάξετε να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές και για οποιαδήποτε περαιτέρω συμβουλή ή απορία, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο ή εκπαιδευτή.

Διατηρείστε το περιβάλλον ήρεμο
Κάτι που θα σας βοηθήσει σίγουρα είναι η χρήση ειδικών ηλεκτρικών αποσμητικών χώρου, τα οποία αναδίδουν ηρεμιστικές φερομόνες σαν και αυτές που απελευθερώνει η μαμά τους και θα βοηθήσει το κουτάβι σας να ξεπέρασει το άγχος που νοιώθει στο νέο του περιβάλλον. Προτείνεται να έχετε ήδη συνδέσει στην πρίζα τις συσκευές αυτές λίγες μέρες πριν την άφιξη του κουταβιού. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα «ηρεμιστικό» κολάρο, που προσφέρει στο κουτάβι σας τέσσερις εβδομάδες πλήρους στήριξης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά τη διάρκεια της κοινωνικοποίησής του (από την υιοθεσία έως και 6 μηνών). Τέλος, προσπαθήστε να ελέγχετε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή του σε δυνατούς θορύβους (χαμηλή ένταση στην τηλεόραση).

Προετοιμαστείτε σωστά για τον ύπνο
Δώστε στο κουτάβι σας το βραδινό του φαγητό τουλάχιστον 3 ώρες πριν την ώρα του ύπνου και αφήστε το να διασκεδάσει παίζοντας μαζί του ή κάνοντάς το βόλτα 2 ώρες πριν κοιμηθεί. Έτσι θα αρχίσει σταδιακά να ηρεμεί, επομένως καλό είναι να περιμένετε να κοιμηθεί προτού το αφήσετε. Μην ανησυχείτε, τα κουτάβια κοιμούνται πολύ, επομένως αυτό δεν θα είναι δύσκολο.

Δώστε του ένα ασφαλές μέρος να κοιμηθεί
Το κουτάβι σας πιθανότατα θα έχει μόλις αποχωριστεί την μαμά του, επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι θα έχει ένα ζεστό και άνετο κρεβάτι σε ένα σημείο ασφαλές και προστατευμένο. Τοποθετείστε το κρεβατάκι του σε ένα μέρος στο οποίο θα μπορεί να αποφύγει τη φασαρία και τη βαβούρα του σπιτιού. Όταν θα πάτε να παραλάβετε το κουτάβι σας από τον εκτροφέα ή από το καταφύγιο, θα σας έχουν ζητήσει να έχετε μαζί σας μια κουβέρτα ή θα σας δώσουν εκείνοι μια με τη μυρωδιά της μαμάς του για να το μεταφέρετε. Καλό θα είναι αυτή την κουβερτούλα να τη βάλετε στο κρεβάτι του κουταβιού σας καθώς θα είναι παρηγορητικό και θα το βοηθήσει να εγκατασταθεί.

Μην το σηκώνετε αγκαλιά
Μην ανησυχείτε εάν το κουτάβι σας κλαίει όταν μείνει μόνο του. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Σαφώς και το ένστικτό σας είναι να παρηγορήσετε και να αγκαλιάσετε το κουταβάκι σας αλλά εάν μάθουν ότι το κλάμα τους συνδέεται με την προσοχή σας, θα αποκτήσουν τη συνήθεια αυτή που θα είναι δύσκολο μεγαλώνοντας να αλλάξει. Τα περισσότερα κουτάβια εγκλιματίζονται στο νέο τους περιβάλλον σε περίπου μία εβδομάδα, επομένως κάντε υπομονή!

Προγραμματισμός τουαλέτας
Το κουτάβι σας θα χρειαστεί τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας επομένως προετοιμαστείτε για
ξύπνημα μέσα στη νύχτα και νωρίς το πρωί όπως ακριβώς θα συνέβαινε και με ένα μωρό.

Μην το τιμωρείτε
Το κλάμα δεν είναι μια μορφή κακής διαγωγής. Είναι η φυσιολογική αντίδραση του κουταβιού σας στην
καινούρια του ζωή, επομένως η τιμωρία είναι άκρως περιττή και θα μπορούσε να οδηγήσει το κουτάβι
σας να συνδέσει το κρεβάτι του με την τιμωρία. Αυτό θα προσθέσει επιπλέον στρες και άγχος στο κουτάβι σας, την ώρα που θα πρέπει να πάει για ύπνο.

 

Πηγή: Περιοδικό Pets at Home My Vip