Η επίδραση της μουσικής στη ζωή μας είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια. Έχει τη δύναμη να μας ζωντανεύει, να αλλάζει τη διάθεση και να μας ηρεμεί σε περιόδους άγχους. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει παρατηρηθεί ότι την ίδια επίδραση έχει και στους τετράποδους φίλους μας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι ήχοι από διάφορα είδη μουσικής, μειώνουν τους καρδιακούς παλμούς των κατοικιδίων, τα διατηρεί ήρεμα αποβάλλοντας το έντονο στρες που νιώθουν. Είναι πολλοί εκείνοι που τις ώρες που βρίσκονται εκτός σπιτιού, αφήνουν να παίζει κάποια playlist για να μειώσουν τα συναισθήματα θλίψης και μοναξιάς που νιώθουν τα κατοικίδιά τους. Η σουηδική εταιρία Spotify συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει playlists για σκύλους και podcast με χαλαρωτική μουσική, για να τους απαλλάξει από το άγχος που νιώθουν όσο παραμένουν μόνοι τους στο σπίτι. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι οι φίλοι μας έχουν και προτιμήσεις στο είδος μουσικής που θέλουν να ακούν.

Ας δούμε τι αντίκτυπο έχουν τα βασικότερα είδη μουσικής στα κατοικίδιά μας:

  • Η κλασική μουσική είναι από τις πρώτες επιλογές, λόγω της κατευναστικής επίδρασής της, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ανθρώπινη ομιλία στον περιβάλλοντα χώρο του κατοικιδίου. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία ζώων του εξωτερικού, όπου εκτός από μείωση του στρες, έχει και θετικό αντίκτυπο στη γρήγορη ανάρρωσή τους από χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς. Επιπλέον, η κλασική μουσική επιλέγεται και σε καταφύγια ζώων, ώστε να τα βοηθήσει να νιώσουν ηρεμία και ασφάλεια.
  • Η reggae και η soft rock, αποδείχθηκαν από τα καλύτερα είδη μουσικής, μειώνοντας αισθητά το στρες, το γάβγισμα και τους παλμούς της καρδιάς.
  • Οι προτιμήσεις τους όσον αφορά την pop μουσική διαφέρουν, καθώς άλλα κατοικίδια δείχνουν να την απολαμβάνουν, ενώ άλλα παραμένουν αδιάφορα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και αφορούσε γάτες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση σε κτηνιατρική κλινική της Πορτογαλίας. Βάζοντας ακουστικά στις γάτες κατά τη διάρκεια της επέμβασής τους, έπαιξαν κομμάτια διάρκειας δυο λεπτών από κλασική, pop και rock μουσική, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις τους, ενώ ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας. Παρατηρήθηκε ότι η κλασική μουσική ηρεμούσε τις γάτες, η pop ήταν λιγότερο αποτελεσματική, ενώ το rock τραγούδι προκαλούσε αύξηση των επιπέδων στρες.

Επιλέξτε λοιπόν μουσική με βάση τις δικές σας προτιμήσεις αλλά και του κατοικιδίου σας και δημιουργήστε playlists μουσικών κομματιών τόσο για ώρες που μένει μόνο του, όσο και τις ώρες που περνάτε μαζί!

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι εδώ και πολλά χρόνια η αστυνομία της Μαδρίτης έχει εγκαταστήσει στα κτήριά της ένα ειδικό σύστημα που παρέχει μουσική θεραπεία στους σκύλους της. Η ιδέα είναι ότι αυτή η καινοτομία θα μειώσει τα επίπεδα του στρες που βιώνουν οι σκύλοι υπηρεσίας.

Η τεχνική που εκθέτει τα ζώα σε κλασική μουσική λίγες φορές την ημέρα και έχει ονομαστεί «φαινόμενο Μότσαρτ». Οι 22 σκύλοι εργάζονται ως ανιχνευτές σε διάφορους ρόλους στη μανδριλένικη αστυνομία. Το τοπικό συμβούλιο της περιοχής, που επιβλέπει την υπηρεσία της αστυνομίας, παρατήρησε ότι οι σκύλοι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα στρες λόγω του ρόλου τους. Οι συγκεκριμένοι σκύλοι είναι ειδικευμένοι στον εντοπισμό εκρηκτικών και ναρκωτικών, αλλά και στις αποστολές διάσωσης. Μία παλαιότερη μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Vaterinary Behaviour, συμπέρανε ότι η κλασική μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους σε σκύλους.

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine

Φωτογραφία: i-pet.gr