Συχνά οι κηδεμόνες σκύλων παρατηρούν ότι το κατοικίδιό τους έχει σταματήσει να τρώει την αγαπημένη του τροφή. Είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να παραβλεφθεί. Η ξηρά τροφή επιλέγεται έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που οδηγούν σε έναν υγιή και ενεργητικό οργανισμό. Γι΄ αυτό σε περιπτώσεις κάποιας πάθησης, η ξηρά τροφή του σκύλου είναι εξειδικευμένη και αντίστοιχη του προβλήματός του. Η απουσία των συστατικών αυτών και η ελλιπής διατροφή του σκύλου μας, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας την εμφάνιση ή την επιδείνωση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Ας δούμε με ποιους «έξυπνους» τρόπους μπορείτε να κάνετε ελκυστική την ξηρά τροφή του:

Αναμίξτε την ξηρά τροφή του με υγρή τροφή
Ο σκύλος σας μπορεί να αντισταθεί στην ξηρά τροφή , αλλά δεν θα μπορέσει να κάνει το ίδιο με την υγρή. Ανακατέψτε λοιπόν τα δύο είδη τροφών, στην αρχή με περισσότερη υγρή τροφή για να μην μπορεί να ξεχωρίσει τη δεύτερη γεύση. Σταδιακά μειώστε την ποσότητας υγρής τροφής αυξάνοντας την ξηρά κάνοντάς τον να την συνηθίσει πάλι!

Δοκιμάστε να ενισχύσετε την τροφή με άλλα συστατικά
Τροφές με έντονη οσμή, όπως το αυγό ή ο ζωμός κρέατος μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση της ξηράς τροφής. Με την προσθήκη τέτοιων τροφών που τους αρέσουν (η  ποσότητά τους θα πρέπει να είναι μικρότερη από 10% της καθημερινής διατροφικής ποσότητας) μπορείτε να τα κάνετε να λατρέψουν πάλι την ξηρά τροφή τους.

Ελέγξτε αν το κύριο συστατικό της ξηράς τροφής είναι το κρέας
Ανατρέξτε στη συσκευασία της τροφής για να δείτε αν περιλαμβάνει ως κύριο συστατικό το κρέας ή όχι. Τα σκυλιά από τη φύση τους προτιμούν τις τροφές που περιλαμβάνουν κρέας. Η έντονη μυρωδιά του κρέατος σε συνδυασμό με την έντονη γεύση δεν περνούν απαρατήρητες από το σκυλάκι σας.

Συνδυάστε διασκέδαση και γεύμα
Χρησιμοποιήστε παιχνίδια μέσα στα οποία μπορείτε να κρύψετε την τροφή του. Η διαδικασία εύρεσης της κροκέτας θα ενθουσιάσει τον μικρό σας φίλο και θα τη φάει με περισσότερη όρεξη.

Περισσότερη άθληση
Πριν την ώρα του γεύματος, πηγαίνετε την καθιερωμένη σας βόλτα ή παίξετε ένα παιχνίδι που θα χρειάζεται αρκετή από την ενέργειά του. Με αυξημένη την αίσθηση της πείνας το πιθανότερο είναι να φάει κανονικά την τροφή του.

Περιορίστε τις λιχουδιές
Οι λιχουδιές δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα σκυλάκι. Είναι ένα είδος τροφής που δεν πρέπει να δίνεται με τη συχνότητα της κύριας τροφής. Επομένως, καλό θα ήταν να τις περιορίσετε στο ελάχιστο. Πολύ βασικό είναι να παρατηρήστε αν ο σκύλος σας δεν τρώει πλέον την τροφή του προτιμά τις λιχουδιές, μία υγρή τροφή ή σπιτικό φαγητό. Το σπιτικό φαγητό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται ούτως ή άλλως καθώς δεν είναι ωφέλιμο για τα σκυλιά όπως συμβαίνει σε εμάς. Πιο σημαντικό όμως είναι να δούμε αν αυτή η επιλεκτική συμπεριφορά συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα συνοδευόμενη από μείωση βάρους και αίσθηση κόπωσης. Δοκιμάστε να του δώσετε την αγαπημένη του τροφή (κονσέρβα). Αν παρατηρήσετε ότι δεν τρώει με ευχαρίστηση ούτε αυτή, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο για να εξετάσει αν υπάρχει πιθανότητα κάποιας ασθένειας.

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine

Φωτογραφία: Petfan