Τα κουνελάκια είναι αρκετά ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες και χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα τους την περίοδο του χειμώνα.

1.Ζεστές θερμοκρασίες
Η ιδανική θερμοκρασία για το περιβάλλον ενός κουνελιού κυμαίνεται από 15°C έως 20°C. Για να είναι το κουνελάκι σας προστατευμένο από το κρύο, μεταφέρετε το κλουβί του σε θερμό δωμάτιο και σιγουρευτείτε ότι δε βρίσκεται εκτεθειμένο σε ρεύματα αέρα. Προσθέστε φλις κουβέρτες ή πετσέτες στο εσωτερικό του κλουβιού, ή για τις ώρες που κυκλοφορεί εκτός κλουβιού, σε όποιο χώρο χρησιμοποιεί.

2. Σωστή διατροφή
Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής του υγείας. Πρέπει να περιλαμβάνει, στη συνιστώμενη ποσότητα από τον κτηνίατρο, ξηρά τροφή, λαχανικά και φρούτα, ενώ θα χρειαστεί να αυξηθεί η ποσότητα του χόρτου. Ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία του νερού ώστε να μην είναι κρύο ή παγωμένο. Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του κουνελιού σας, π.χ. να μην τρώει την τροφή του, ενημερώστε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

3. Χτένισμα
Ακόμα και το χειμώνα τα κουνελάκια μας έχουν ανάγκη από χτένισμα. Απομακρύνετε τις νεκρές τρίχες, αποτρέποντας την κατάποσή τους από το ζωάκι σας. Η συχνότητα εξαρτάται από το αν έχει κοντό τρίχωμα (χτένισμα 1-2 φορές/εβδομάδα) ή μακρύ τρίχωμα (καθημερινά).

4. Περισσότερη άσκηση
Ο χειμώνας κάνει τα ζωάκια λιγότερο δραστήρια λόγω του κρύου. Κρατήστε το κουνελάκι σας σε φόρμα αυξάνοντας την καθημερινή του άσκηση. Αφήστε το κάποιες ώρες ελεύθερο στο σπίτι ή σε κάποιο δωμάτιο για να ξεπιαστεί, να τεντωθεί και να τρέξει. Ενισχύστε το επίπεδο ενέργειάς του με ξύλινα παιχνίδια, αυτοσχέδιες κρυψώνες από χαρτόκουτα και ράμπες για να σκαρφαλώνει.

5. Καθαριότητα
Τα κουνελάκια από τη φύση τους αναλαμβάνουν μόνα τους την καθαριότητά τους. Υπάρχουν όμως και οι φορές που πρέπει να παρέμβουμε χρησιμοποιώντας μωρομάντηλα χωρίς αλκοόλη και ένα στεγνό πανάκι για να τα στεγνώσουμε αμέσως.

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine

Φωτογραφία: katoikidiaendrasi.gr