Το Φθινόπωρο έφθασε κε Κονδυλίδη. Τι πρέπει να προσέξουμε για το κατοικίδιό μας αυτή την εποχή;

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή των προληπτικών εξετάσεων που μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες, στην περίπτωση που υποβόσκουν νοσήματα επικίνδυνα για τα κατοικίδια. Δεδομένης της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας υπάρχει μεγάλος πληθυσμός εξωπαρασίτων και σκνιπών. Έτσι παρασιτικά νοσήματα στους σκύλους, όπως η ερλιχίωση που μεταδίδεται από το τσιμπούρι και η λεϊσμανίαση που μεταδίδεται από τη σκνίπα, είναι δυνατό να ανιχνευτούν και να αντιμετωπιστούν σε πρώιμα στάδια, πριν προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Αντίστοιχα στις γάτες ανιχνεύουμε το ενδεχόμενο μόλυνσης από λοιμώδη νοσήματα όπως το FIV, η λευχαιμία και η περιτονίτιδα.

Ποιες είναι οι συμβουλές διατροφής που θα μας δίνατε;

Η σωστή διατροφή διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των κατοικίδιων. Η διατροφή πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, υψηλής βιολογικής αξίας και κυρίως ισορροπημένη και σωστά κατανεμημένη στη διάρκεια της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η υψηλή πεπτικότητα και η αφομοίωση αυτής. Ο κτηνίατρος, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε φυλής, αλλά και τις εξατομικευμένες ανάγκες, μπορεί να συστήσει ένα ισορροπημένο και υγιές διαιτολόγιο για τα κατοικίδια, ώστε να παραμένουν πάντα υγιή, χαρούμενα και δραστήρια.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά διατροφικά λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων;

Οι ιδιοκτήτες πολλές φορές είτε από αδυναμία στα κατοικίδια, είτε από άγνοια, είτε από λάθος πληροφόρηση προσπίπτουν σε διατροφικά σφάλματα. Έτσι καταφεύγουν στην χορήγηση ανθρώπινου φαγητού για μακρά χρονικά διαστήματα, ξεπερνούν σε ποσότητα την πρέπουσα χορήγηση λιχουδιών, δίνουν συχνά κόκκαλα και ωμό κρέας, δίνουν τρόφιμα που μπορεί να είναι τοξικά για τα ζώα ή προσφεύγουν στη χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιου μας; Η επίσκεψη στον κτηνίατρο πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα που μας χτυπούν καμπανάκι;

Τόσο το γεγονός ότι κατοικίδια έχουν μεγάλη αντοχή στον πόνο, δεν τον εκδηλώνουν και κρύβουν τα συμπτώματα, όσο και η απουσία εξειδικευμένης γνώσης και πείρας από τους ιδιοκτήτες να ερμηνεύσουν σωστά κάθε μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά και στις συνήθειες των κατοικίδιων, καθιστούν απαραίτητη την τακτική επίσκεψη στους κτηνιάτρους. Οι επισκέψεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο όταν υπάρχει ασθένεια ή όταν τα ζώα αισθάνονται πόνο. Είναι σημαντική η προληπτική φροντίδα μέσα από ετήσιες ή εξάμηνες επισκέψεις όταν δεν υπάρχει ασθένεια ή συμπτωματολογία. Σε οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση τη συχνότητα την καθορίζει ο ιατρός.

Πολλοί προβληματίζονται ακόμη και σήμερα για το εάν πρέπει να στειρώσουν το κατοικίδιό τους. Ποια είναι η δική σας άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα; Τι θα συμβουλεύατε τους αναγνώστες του PET CITY MAGAZINE;

Η ωφελιμότητα της στείρωσης πλέον είναι αναντίρρητη. Αποτελεί κυρίαρχη αντίληψη η στείρωση των ζώων. Πέραν του γεγονότος ότι προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας τόσο για τα αρσενικά (καρκίνοι όρχεων, προστατίτιδες, αδενώματα, κ.α.) όσο και για τα θηλυκά ζώα (πυομήτρες, νεοπλασίες μαστών, πολυκυστικές ωοθήκες, κ.α.), συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Επιπλέον βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των κατοικίδιων. Τα ζώα είναι πιο ήρεμα, ικανοποιημένα. Δεν αναζητούν να ζευγαρώσουν. Δεν τσακώνονται. Δεν παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Την χρονιά που αφήσαμε πίσω, τα παιδιά πέρασαν περισσότερο χρόνο με το κατοικίδιό τους λόγω της παραμονής στο σπίτι για την προφύλαξή τους. Πόσο σημαντική είναι η βόλτα για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους τελικά; 

Όχι μόνο ο περισσότερος διαθέσιμος χρόνος, αλλά και η δυνατότητα εξόδου για βόλτα με το κατοικίδιο κατά την περίοδο εγκλεισμού ενίσχυσαν την καθημερινή συνήθεια ιδιοκτητών και τετράποδων. Οι ευεργετικές επιδράσεις της βόλτας, ως ήπιας μορφής άσκησης, είναι αναμφίβολες. Οι τακτικές και με διάρκεια βόλτες βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση, την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και για τους ενήλικες  και για τα παιδιά. Επιστημονικές έρευνες βεβαιώνουν ότι 30 λεπτά άσκησης τη μέρα μειώνουν τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου. Παράλληλα οι βόλτες έχουν ευεργετική επίδραση και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων καθώς η αλλαγή σκηνικού και ο καθαρός αέρας αποφορτίζει από την καθημερινή πίεση, ενώ για τα παιδιά η βόλτα δύναται να αποτελέσει πιο διασκεδαστική εμπειρία από ένα παιχνίδι στον υπολογιστή. Επιπλέον, η βόλτα βοηθά στη σύσφιξη των σχέσεων με το κατοικίδιο, ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία και βελτιώνει στο σύνολο την ποιότητα ζωής των παιδιών.

Πολλοί αναγνώστες μας ρωτούν τι είναι καλύτερο: να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ή να αγοράσουν ένα κατοικίδιο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο αποτελεί μια καταπληκτική εμπειρία τόσο για τον ιδιοκτήτη, όσο και για το ίδιο το ζώο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αδέσποτο. Η υιοθεσία επιπρόσθετα προσφέρει την απερίγραπτη χαρά και ικανοποίηση για τη διασφάλιση σε ένα αδέσποτο ζώο μιας χαρούμενης ζωής και ενός περιβάλλοντος αγάπης και προστασίας, που πολύ πιθανό δε θα είχε. Επιπλέον οι μεγάλες και καλά οργανωμένες φιλοζωικές οργανώσεις διασφαλίζουν ότι έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι ιατρικοί έλεγχοι, βοηθούν στην επιλογή κατοικίδιου που να ταιριάζει στον ιδιοκτήτη και παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές σε όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου. Δεδομένων των παραπάνω αλλά και του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων, η υιοθεσία είναι πλέον πιο ελκυστική από ποτέ.

Τα σχολεία άνοιξαν μόνο για τα παιδιά ή υπάρχουν εκπαιδευτικοί τρόποι για να απασχολήσουμε και τα κατοικίδιά μας;

Η συμβίωση με κατοικίδια δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στη σίτιση, τη βόλτα και την ιατρική περίθαλψη. Σκύλοι και γάτες χρειάζονται ερεθίσματα ώστε να είναι σε εγρήγορση, να σκέφτονται και να απασχολούνται δημιουργικά. Με τη δημιουργική απασχόληση τα κατοικίδια δεν πλήττουν, αποβάλλουν το στρες και συσφίγγουν τις σχέσεις τους με τους ιδιοκτήτες. Πλήθος διαθέσιμων παιχνιδιών στα καταστήματα (μπάλες κρυψίματος λιχουδιών, ευφυΐας κ.α.), δημιουργικός χρόνος με το κατοικίδιο, επανάληψη των εντολών εκπαίδευσης στηριζόμενοι στην επιβράβευση, συνδυασμός υπακοής και παιχνιδιού αποτελούν κάποιες από τις δράσεις που απασχολούν εποικοδομητικά τους τετράποδους φίλους μας.

Συντακτική Ομάδα Pet City Magazine

 

Πηγή: Pet City Magazine