Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι γονείς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τη γεμάτη λαχτάρα ερώτηση των παιδιών μας “Μαμά, μπαμπά να πάρουμε ένα σκυλάκι ή γατάκι;”.Εννοείται ότι αυθόρμητα θέλουμε να τους πούμε “ναι” μετατρέποντας την προσμονή τους σε πανηγυρισμό. Αρχικά καλό θα ήταν να τους προτείνουμε το ενδεχόμενο υιοθεσίας ενός αδέσποτου, εξηγώντας τους ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε σε ένα ζωάκι στέγη και αγάπη, που τόσο πολύ έχει ανάγκη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τόσο τα οφέλη όσο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την απόκτηση ενός κατοικίδιου ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα του προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής.

Οφέλη από την υιοθεσία

Ο ερχομός ενός κατοικίδιου συνοδεύεται από πολλά οφέλη τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά μιας οικογένειας. Για εμάς τους μεγάλους, η συντροφιά ενός κατοικίδιου αποτελεί ανεξάντλητη πηγή αγάπης, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους και βοηθά στη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης. Όσον αφορά το παιδί, μέσα από την καθημερινή τριβή με το νέο μέλος, (ιδιαίτερα αν το υποδεχτεί σε μικρή ηλικία), μαθαίνει να είναι υπεύθυνο, αποκτά ενσυναίσθηση και εξοικειώνεται με την έννοια της προσφοράς. Επίσης μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και καλλιεργεί την ευστροφία και τη δημιουργικότητά του μέσα από το παιχνίδι μαζί του.

Υποχρεώσεις

Το νέο μας κατοικίδιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πραγματικό μέλος της οικογένειας από όλους. Θέλει καθημερινή φροντίδα, συνέπεια, άπλετο χρόνο και πολλή αγάπη! Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά μας και για τις υποχρεώσεις που θα φέρουν τα ίδια απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η έλευση ενός κατοικίδιου στο σπίτι να μην εκλαμβάνεται ως παιχνίδι, αλλά ως απόφαση να στηριχθεί μια ζωή με συνειδητοποιημένη προσφορά.

Τροφή – Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς οφείλουμε να επιλέγουμε την κατάλληλη τροφή για τα κατοικίδιά μας. Πρέπει να δίνουμε προσοχή σε αυτή καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ευεξία τους και να λαμβάνουμε υπόψη κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει σαν οργανισμός.

Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο για προληπτικές εξετάσεις και να ακολουθούμε τις συμβουλές του, ώστε να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία του πιστού μας φίλου.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση είναι ένας πού κρίσιμος παράγοντας που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη, ιδιαίτερα αν υπάρχει παιδάκι στο σπίτι. Ρυθμίζεται η συμπεριφορά του, μαθαίνει να ακολουθεί απλές καθημερνές εντολές και να μην υπερβαίνει τα όρια. Ακόμα, βοηθά στην κοινωνικοποίησή του, εξασκεί τον εγκέφαλό του και χτίζει μια υγιή σχέση ανάμεσα σε αυτό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Χρόνος

Επειδή συνήθως εμείς είμαστε εκείνοι που θα αναλάβουμε όλες τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της ζωούλας αυτής, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει καθημερινά αρκετός χρόνος να διαθέσουμε σε αυτή. Τα κατοικίδια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εμάς και χρειάζεται να περνούν μαζί μας πολύ χρόνο μέσα στη μέρα για να μη νιώθουν μοναξιά.

Όταν έρθει λοιπόν η ώρα να απαντήσουμε σε μία τέτοια ερώτηση του παιδιού μας, ας ζυγίσουμε όλες τις παραμέτρους. Μπορούμε ακόμα και να συμβουλευτούμε προηγουμένως έναν έμπειρο εκπαιδευτή, ώστε να ενημερωθούμε πλήρως και να είμαστε προετοιμασμένοι, τόσο εμείς όσο και το παιδί, για όλες τις πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσουμε. Εάν τελικά η απάντησή μας είναι θετική, θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε το παιδί να κατανοήσει τις ανάγκες του κατοικίδιου μας και να συμμετέχει με χαρά στη φροντίδα του.

Εάν η απάντηση είναι αρνητική, οφείλουμε να εξηγήσουμε τους πραγματικούς λόγους που δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα και το παιδί θα το κατανοήσει.

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine