Το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε, όμως ο χειμώνας αποτελεί ιδανική εποχή για απόδραση για πολλούς. Ωστόσο, όσοι είναι κηδεμόνες σκύλου συνήθως είναι επιφυλακτικοί με την ιδέα να πάρουν και το κατοικίδιο μαζί τους, λόγω κρύου. Αν οργανωθείτε σωστά, θα αποδειχτεί μία πολύ διασκεδαστική εμπειρία και για τις δυο πλευρές!

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας

  • Βασική τροφή και σνακς
  • Το βιβλιάριο υγείας του με ανανεωμένα όλα τα απαραίτητα εμβόλια
  • Την ταυτότητα με το όνομά του και το τηλέφωνό σας
  • Τα απαραίτητα έγγραφα (ταξίδι με αεροπλάνο)
  • Ένα κιτ πρώτων βοηθειών και τα φάρμακά του, εάν ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή
  • Τα αγαπημένα του παιχνίδια, το μαξιλάρι ή το κρεβατάκι του, ώστε να νιώθει ασφάλεια και οικεία όπως στο σπίτι του
  • Εφεδρικό λουράκι, μπολ νερού και φαγητού
  • Το τηλέφωνο του κτηνιάτρου της περιοχής ή έκτακτης ανάγκης
  • Προϊόντα καθαρισμού για τα πατουσάκια του
  • Σακουλάκια απορριμάτων για τις ακαθαρσίες του

Χειμερινές δραστηριότητες

Αν αποφασίσετε να συνδυάσετε τις διακοπές σας με κάποια δραστηριότητα όπως πεζοπορία μαζί με τον πιστό σας φίλο, θα πρέπει να προετοιμαστείτε σωστά και να λάβετε υπόψη σας σημαντικούς παράγοντες.

  1. Λάβετε υπόψιν τη φυσική κατάσταση του σκύλου σας: Δεν αντέχουν όλα τα σκυλάκια το χειμώνα και τις μεγάλες διαδρομές. Η βόλτα στο χιόνι είναι σωματικά πιο απαιτητική για το σκυλί σας απ΄ότι για εσάς. Εάν δεν είστε σίγουροι για το επίπεδο φυσικής κατάστασης του σκύλου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αυξήσετε το καθημερινό περπάτημα με το σκύλο σας, για να βελτιώσετε την αντοχή του. Σε σκυλάκια μικρότερης ηλικίας του ενάμιση έτους δεν ενδείκνυται η πεζοπορία, καθώς βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης.
  2. Έχετε μαζί σας προμήθειες: Η συχνή ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Επομένως έχετε μαζί σας αρκετό νερό σε ποτίστρα ταξιδιού. Χρειάζεται επίσης να έχετε λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ή τη βασική τροφή του σε μικρά γεύματα, για να κρατήσετε την ενέργεια του σκύλου σας σε υψηλά επίπεδα και να μην κουραστεί υπερβολικά. Εάν η εκδρομή είναι μεγάλη, μην ξεχάσετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών, για παν ενδεχόμενο. Μία πετσέτα είναι επίσης απαραίτητη σε περίπτωση που βραχεί το τρίχωμά του αυξάνοντας την πιθανότητα να κρυώσει.
  3. Εξετάστε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε και τηρήστε τους κανόνες: Αναζητήστε τα μονοπάτια στα οποία μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και πιθανά σημεία για στάση. Ενημερωθείτε για το αν επιτρέπονται σκυλιά και ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσετε. Καθ΄όλη τη διάρκεια της βόλτας σας ελέγξτε το μονοπάτι που ακολουθείτε ώστε να είναι ομαλό και βατό. Επιλέξτε μέρη που δεν έχει τόσο κίνηση ειδικά αν το σκυλάκι σας είναι πιο νευρικό ή ανήσυχο με κόσμο.
  4. Κρατήστε τον υπό έλεγχο: Το σκυλί σας θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένο πριν επιχειρήσετε αυτό το ταξίδι. Βεβαιωθείτε ότι μπορεί να υπακούει στις εντολές σας να καθίσει, να μείνει σε ένα σημείο ή να έρθει κοντά σας. Αν κάτι του τραβήξει την προσοχή μπορεί να αγνοήσει τις φωνητικές εντολές. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε λουρί για να τον επαναφέρετε.
  5. Δώστε προσοχή στο σώμα και τα πατουσάκια του: Ο ξηρός, κρύος, χειμωνιάτικος αέρας, σε συνδυασμό με τη βροχή και το χιόνι μπορεί να προκαλέσει σκασμένα πόδια και φαγούρα στο δέρμα. Προστατέψτε τα ποδαράκια του με ειδικά μποτάκια για σκύλους. Για να μειώσετε το ενδεχόμενο να κρυώσει, επιλέξτε ένα χειμωνιάτικο ρουχαλάκι στο μέγεθός του. Όταν επιστρέψετε, χρησμοποιήστε λίγη βαζελίνη ή ειδική κρέμα σε σημεία που παρατηρείται ξηρότητα. Τέλος, ελέγξτε το σώμα του για τυχόν κοψίματα, γραντζουνιές, τσιμπήματα και τσιμπούρια.

 

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine