Και ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί και άρχισαν να πέφτουν αδέσποτα ζώα…
Και ξαφνικά όπου υπάρχει γρασίδι άρχισαν να φυτρώνουν αδέσποτα ζώα…
Έτσι λοιπόν γέμισε ο κόσμος σκύλους και γάτους να τριγυρνάνε στο δρόμο προσπαθώντας να επιβιώσουν, να βρουν φαγητό, να βρουν μια γωνιά να ζεσταθούν, να δέχονται την κλωτσιά, το κυνηγητό και τον εκφοβισμό από το πολιτισμένο ον που θέλει να λέγεται «άνθρωπος» (κατά τον Σωκράτη: αυτός που μπορεί να σκέφτεται και να εξετάζει αυτά που βλέπει.)
Κι αυτό το πράττει ο άνθρωπος, σε αντίθεση με τ’ άλλα ζώα.
Ο άνθρωπος λοιπόν ως νοήμων ον προχώρησε μπροστά, έφτιαξε νόμους για μια αρμονική και δημοκρατική συνύπαρξη.
Αποτελεσματικότητα οι νόμοι έχουν όταν συνάδουν με την ηθική.
Ο σεβασμός προς την φύση και τα πλάσματα του θεού, είναι άγραφος νόμος και καταπατείτε συνεχώς.
Οι πολιτισμένοι άνθρωποι απαιτούν από την πολιτεία, το δήμο να τηρηθούν οι νόμοι που αφορούν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (ναι αυτά που έπεσαν από τον ουρανό, αυτά που φύτρωσαν στο γρασίδι) δηλαδή να μαζευτούν όλα από το δρόμο (μη τυχόν και μολυνθούμε από την άδολη αγάπη τους) να φυλακιστούν δια βίου σε ένα καταφύγιο και γιατί όχι να εξοντωθούν με συνοπτικούς τρόπους, αρκεί να μην κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Αυτό θεωρεί ο πολιτισμένος άνθρωπος ότι ορίζει ο νόμος….. ΛΑΘΟΣ φίλε μου.
Ο δήμος θα περισυλλέξει τα αδέσποτα ζώα, θα τα φιλοξενήσει, θα γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις…. Νόμος που είναι υποχρεωμένος κάθε δήμος να τηρήσει….
Το επόμενο βήμα όμως είναι η ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ.
Τα καταφύγια, σου λέει ο νομοθέτης είναι ΧΩΡΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, δεν έχεις εσύ δικαίωμα κ. δήμε να κρατάς μόνιμα έγκλειστα ζώα σε κλουβιά.. Τα μάζεψες? Τα εξέτασες? Τα εμβολίασες? Τα στείρωσες? Τα τσίπαρες? Τα περιέθαλψες? ΣΤΟΠ
Ήρθε η ώρα να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα του νόμου…. Θα τα επανατοποθετήσεις στο σημείο που τα πήρες, όχι σε πάρκα, όχι σε σχολεία, όχι σε νοσοκομεία, όχι σε βουνά… Θα τα αφήσεις μέσα και γύρω από την πόλη, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.
Τι??? Δεν είναι δίκαιος ο νόμος??
Δίκαιος στο να απαιτεί να μαζευτούν, αλλά άδικος στο να αφεθούν ανάμεσα μας όταν κριθούν κατάλληλα??
ΕΣΥ έχεις δικαίωμα να κυκλοφορείς ελεύθερος και τα ζώα όχι?
ΕΣΥ έχεις δικαίωμα να πετάς την πέτρα και το ζώο δεν έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του?
ΕΣΥ έχεις δικαίωμα να καθίσεις στον ήλιο να πιεις τον καφέ σου και το ζώο δεν έχει δικαίωμα να ζεστάνει το κορμάκι του στο πεζοδρόμιο κάτω από τον ήλιο??
ΕΣΥ έχεις το δικαίωμα να κυνηγήσεις, να χτυπήσεις, να φολιάσεις ένα ζώο και αυτό δεν έχει δικαίωμα να γαυγίσει??

Οι νόμοι μας διδάσκουν ΣΕΒΑΣΜΟ, ΕΥΓΕΝΕΙΑ, ΑΝΟΧΗ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ σε ότι διαφορετικό, χωρίς ΕΓΩΙΣΜΟ. (Όταν απαιτείς την τήρηση του Νόμου από κάθε αρμόδιο, να θυμάσαι πρώτα ΕΣΥ να τον τηρείς.)

Αφήστε τα ζώα να ζεσταθούν αυτές τις παγωμένες μέρες, αν όχι στις αυλές και τα γκαράζ σας, αφήστε τα να μαζέψουν λίγο ήλιο στα πεζοδρόμια, έξω από τα μαγαζιά και τα σπίτια σας.
Δεν κινδυνεύετε.
Δεν έπεσαν από τον ουρανό, δεν φύτρωσαν στο γρασίδι…
Προϊόν δικό μας είναι, των πολιτισμένων ανθρώπων.
Η γέννα που δεν ήθελα… Το δώρο που πήρα στα παιδιά μου και το βαρέθηκαν…. Το εργαλείο που δεν κάνει πλέον για την δουλειά μου…. Ο «φίλος» μου που αρρώστησε ή γέρασε…
(Τα ζωάκια της φωτογραφίας είναι σε επανένταξη και ζουν στην πόλη μας από το 2016)

Πτολεμαΐδα