Όλα τα αδέσποτα ζώα, που περισυλλέγονται, εμβολιάζονται και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Ο Δήμος Εορδαίας προμηθεύτηκε όλα όσα απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας και την σήμανση κάθε αδέσποτου ζώου (κολάρο και ταμπέλα εμβολιασμού με τα διακριτικά του Δήμου).

Ποιες είναι οι ασθένειες, που καλύπτει το εμβόλιο σκύλου;

 • Η παρβοεντερίτιδα (παρβοιός), γνωστή και ως «τύφος». Μια ιογενής μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί εμετούς, αιμορραγική διάρροια με χαρακτηριστική μυρωδιά και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
 • Η νόσος του Carre, γνωστή και ως «μόρβα». Μία επίσης ιογενής νόσος που εμφανίζεται με πυρετό, δακρύρροια, ρινικό έκκριμα και ανορεξία. Επιπλέον, μπορεί να έχει και νευρικά συμπτώματα.
 • Η λοιμώδης ηπατίτιδα, που οφείλεται σε λοίμωξη από τον αδενοϊό CAV-1 και προσβάλει το ήπαρ, τους νεφρούς, τα αγγεία και τα μάτια.
 • Η λεπτοσπείρωση, μία ζωοανθρωπονόσος, που μπορεί να μεταδοθεί απευθείας από τον σκύλο στον άνθρωπο και προκαλεί σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.
 • Η λύσσα. Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη ιογενής ασθένεια που προσβάλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Εάν δεν γίνει σωστή πρόληψη, ή άμεση αντιμετώπιση σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό η λύσσα προκαλεί ακόμα και θάνατο.

Ποιες είναι ασθένειες, που καλύπτει εμβόλιο της γάτας;

 • Σύνδρομο της ανώτερης αναπνευστικής οδού της γάτας. Είναι μια ιογενής ασθένεια που εμφανίζεται με ανορεξία, πυρετό, κατάπτωση και οφθαλμικά εκκρίματα. Προκαλείται από πολλούς και διάφορους ιούς και βακτηρίδια με κυριότερους τον ερπητοϊό της γάτας, γνωστός και ως ο ιός της ρινοτραχειίτιδας και τον καλυκοϊό. Σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο αυτό είναι προαιρετικό.
 • Πανλευκοπενία της γάτας. Επίσης μία ιογενής λοιμώδης ασθένεια, που προκαλείται από κάποιον παρβοϊό. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τον ιστό που θα προσβάλει κατά περίπτωση ο ιός.
 • Ιογενής λευχαιμία της γάτας (FeLV). Ιογενής ασθένεια που εκδηλώνεται με ανορεξία, διάρροια και απώλεια βάρους. Η είσοδος του ιού στον οργανισμό γίνεται κυρίως από το φάρυγγα.
 • Επίκτητη ιογενής ανοσοανεπάρκεια της γάτας (FIV). Iογενής ασθένεια, που προκαλεί ευκαιριακές βακτηριακές λοιμώξεις και εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Το εμβόλιο για τις νόσους FeLV και FIV ενδείκνυται κυρίως για γάτες που περιπλανώνται σε εξωτερικούς χώρους και εμπλέκονται σε καυγάδες με άλλες γάτες.
 • Λύσσα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι απαραίτητη η έγκαιρη πρόληψη και η αντιμετώπιση για τον ιό της λύσσας, καθώς αποτελεί μία νόσο ικανή να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.
 • Ο εμβολιασμός για τη λύσσα στη χώρα μας είναι  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ βάση του Νόμου 4039/2012 και σε περίπτωση παράλειψης το πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

microchip

Κάθε χρόνο χάνονται ή εγκαταλείπονται σκύλοι, με την βοήθεια ενός microchip μπορούμε εύκολα και γρήγορα να δούμε σε ποιον ιδιοκτήτη ανήκει ένας χαμένος σκύλος.

Το microchip είναι κατασκευασμένο από ένα γυάλινο περιτύλιγμα συμβατό με τον ζωντανό ιστό του σκύλου είναι πολύ μικρό σε μέγεθος όσο ένας κόκκος ρυζιού. Η εμφύτευση γίνεται με ειδική σύριγγα κοντά στον ώμο του σκύλου χωρίς να χρειαστεί να γίνει αναισθησία, είναι μια ανώδυνη διαδικασία διαρκεί πολύ λίγο και ο πόνος που νιώθει ο σκύλος μας είναι ίδιος με αυτόν του εμβολίου.

Όλα τα microchip έχουν μοναδικούς κωδικούς έτσι ώστε ο καθένας ξεχωριστά να αντιπροσωπεύει τον εκάστοτε σκύλο. Δεν εκπέμπουν σήμα και δεν μπορούν να εντοπιστούν από GPS καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιούν είναι παθητική.

Η διαδικασία εμφύτευσης είναι υποχρεωτική για όλους τους σκύλους και είναι υποχρέωση κάθε εκτροφέα ή καταφυγίου αδέσποτων σκύλων να παραδίδουν στους νέους ιδιοκτήτες τα σκυλιά με microchip και με τα απαραίτητα χαρτιά τους.

Επίσης σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως ύστερα από την διαδικασία τσιπαρίσματος θα πρέπει να προσκομίσετε στον οικείο δήμο σας το αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.

Η ποινή που επιβάλλεται βάση του  Νόμου 4039/2012 για την παράλειψη σήμανσης με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ) είναι 300 ευρώ και η παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του Πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης είναι 300 ευρώ.