Τα κατοικίδια ζώα (σκυλιά και γάτες) αποτελούν μέλη της κοινωνίας των ανθρώπων.

Η εγκατάλειψή τους στις κατοικημένες περιοχές ήταν η αιτία να νομοθετηθούν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος για το σεβασμό της ύπαρξής τους. Ο Δήμος έχει την υποχρέωση της τήρησης των κανόνων ευζωίας των αδέσποτων ζώων που ασκείται σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.

Ειδικότερα για τα εγκαταλειμμένα από τους κατοίκους του Δήμου μας κατοικίδια που διαβιούν σε πλατείες και γειτονιές, οφείλουμε να μην τα τραυματίζουμε ψυχολογικά και σωματικά επιτείνοντας τη δυστυχία της εγκατάλειψής τους και την εμπιστοσύνη τους στον άνθρωπο.

Ο βασανισμός των ζώων συνιστά αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα όπου τηρείται η διαδικασία αυτοφώρου. (Αρμόδια Αρχή η ΕΛ.ΑΣ)

Η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα είναι μέσα στο πνεύμα του σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή, πρέπει όμως να τηρούνται συνθήκες καθαριότητας, η έλλειψη της οποίας ασφαλώς δημιουργεί ευθύνη για αυτούς που τα φροντίζουν.

Κατοικίδια που εγκαταλείπονται και σε «φιλόζωες» ακόμη γειτονιές και παρόλο που φροντίζονται από τους εθελοντές, όταν στη γειτονιά εμφανιστούν καινούργια ζώα, τα παλιά θα αντιδράσουν με αποτέλεσμα την ενόχληση από τις φωνές τους, (και μερικές φορές) την επιθετικότητά τους, με κατάληξη πολλές φορές το έγκλημα των μαζικών δηλητηριάσεων. Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε;

ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΕ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΣΑΣ, ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.

ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΖΩΟ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.