Το τελευταίο διάστημα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, παρατηρήθηκαν αρκετά κρούσματα λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο, ακόμα και θάνατος ενός συμπολίτη μας. Σε αυτήν την πολύ επικίνδυνη ζωοανθρωπονόσο, οι άνθρωποι μολύνονται κατά τις δραστηριότητες τους έξω από το σπίτι που έχουν σχέση με το νερό καθώς και με την άμεση επαφή με τα ούρα άρρωστων ζώων (ποντίκια, σκύλοι). Η αποφυγή της έκθεσης στην λεπτοσπείρωση δεν είναι εφικτή επειδή τα άγρια ζώα, που αποτελούν την αποθήκη του μικροβίου στη φύση, την αποβάλλουν συνεχώς, μολύνοντας το περιβάλλον, ενώ οι σκύλοι ακόμα και μετά την ανάρρωσή τους συνεχίζουν να αποβάλλουν τις λεπτόσπειρες στο περιβάλλον για μήνες ή χρόνια συντελώντας στην εξάπλωση της νόσου.

 

Με τον Εμβολιασμό των σκύλων μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης και ο βαθμός έντασης της λεπτοσπείρωσης στους σκύλους όπως και η πιθανότητα μετάδοσής της στους ιδιοκτήτες των άρρωστων ζώων.

 

Οι σκύλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται σε ηλικία άνω των 12 εβδομάδων, τουλάχιστον 3 φορές κατά την αρχική ανοσοποίηση και να ακολουθείται οπωσδήποτε Ετήσιος Εμβολιασμός.