Η μυκητίαση σκύλου από δερματόφυτα είναι λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από μύκητες των ειδών Dermatophytes, Microsporum και Trichophyton.

Η μυκητίαση σκύλου συχνά παρουσιάζεται ως στρογγυλή σα νόμισμα, ξηρή, γκρι, φολιδωτή και χωρίς τρίχες αλλοίωση.

Κάποια ζώα (συνήθως οι γάτες) είναι ασυμπτωματικοί φορείς και δεν έχουν εμφανείς αλλοιώσεις. Παρόμοια δερματική μορφή έχουν τα δερματόφυτα και στις γάτες που νοσούν από τη μυκητίαση αυτή. Στους ανθρώπους, εμφανίζεται σαν κυκλική, κόκκινη δερματική βλάβη,  με ένα δακτύλιο με λέπια στην περιφέρεια. Συνοδεύεται πολλές φορές και από φαγούρα. Συνήθως, με τον κνησμό μεταφέρονται σπόρια και σε άλλες περιοχές του σώματος και με τον τρόπο αυτό διασπείρεται η μόλυνση. 

Η μυκητίαση σκύλου, όταν το δέρμα τους έρχεται σε επαφή με τα σπόρια του μύκητα. Τα σπόρια βρίσκονται συνήθως στο έδαφος ή σε γάτες που, όπως αναφέρθηκε, ανήκουν μερικές φορές στους ασυμπτωματικούς φορείς. Οι άνθρωποι μολύνονται αγγίζοντας ένα μολυσμένο κατοικίδιο ζώο.

Η διάγνωση γίνεται με ειδική καλλιέργεια από τρίχες και εφελκίδες του δέρματος του ύποπτου ζώου. Για την θεραπεία της μυκητιασης σκυλου και στις γατες, οι κτηνίατροι μπορεί χορηγήσουν αντιμυκητιακά σαμπουάν ή αλοιφές. Αυτό συμβαίνει στις περιορισμένης έκτασης δερματικές αλλοιώσεις.

Ο σκύλος ή η γάτα σας είναι πιθανό, σε εκτεταμένες αλλοιώσεις, να χρειαστούν από του στόματος χορηγούμενα αντιμυκητιακά φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, είναι αναγκαία η μέριμνα μέτρων για να καθαριστεί το περιβάλλον του σκύλου από τα μολύνοντα σπόρια των μυκήτων και να προληφθεί η διάδοση και η επαναμόλυνση.

Κυριακίδου Μαρία – Κτηνίατρος Θεσσαλονίκη

Πηγή: vetdoc.gr