Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας ο Δήμος Εορδαίας τοποθέτησε σπιτάκια και δοχεία σίτισης – νερού για τα αδέσποτα της πόλης μας, δωρεά του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)
Νόμος 4239/2014 άρθρο 45, παρ, ε
Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
Με αφορμή διάφορα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται και πολλές φορές απειλούν φιλόζωους που σιτίζουν και ποτίζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς, θεωρούμε ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση δοχείων σίτισης και νερού σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μας αρχικά ( και μετέπειτα σε όλον τον δήμο ) ώστε να πετύχουμε την διασφάλιση της υγείας των ζώων με παροχή φαγητού (ξηρά τροφή) και νερού, αποφεύγοντας έτσι τις περιπτώσεις σίτισης με πεταμένα υπολείμματα φαγητού, ωμού κρέατος ή κόκκαλα, αποφεύγουμε επίσης έτσι, να επιβαρύνουμε με απορρίμματα (αλουμινόχαρτα, σακούλες, μπολάκια) τα πάρκα, τις πλατείες και τις γειτονιές, κάτι που δημιουργεί προβλήματα τόσο στα ζώα, όσο και στους συμπολίτες μας.
Πέρα από την φροντίδα παροχής φαγητού στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι και υποχρέωση μας ,ηθική πρωτίστως, να διασφαλίσουμε και την καλή διαβίωση τους σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες.
Απαραίτητο είναι να προστατεύσουμε τα ζώα, που δεν ήταν επιλογή τους να ζουν στον δρόμο, από το κρύο, την βροχή, τον καυτό ήλιο.
Τα ζώα στον δρόμο, σε άσχημες καιρικές συνθήκες, συνηθίζουν να βρίσκουν προστασία σε εισόδους πολυκατοικιών, καταστημάτων, γκαράζ, αυλές, πάρκα.
Αυτό δημιουργεί προβλήματα σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.
Τα σκυλόσπιτα, λοιπόν, είναι η καλύτερη λύση και για τα ίδια τα ζώα , αλλά και για τους συμπολίτες μας.
Την επίβλεψη και φροντίδα των παραπάνω θα έχουν μαζί με τον δήμο, τα φιλοζωικά σωματεία και οι Ενώσεις καθώς και ανάδοχοι των ζώων σε κάθε γειτονιά.
Βάση του νόμου 46(Ι)/1994) περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων
Απαγορεύεται η καταστροφή των χώρων σίτισης και πόσης των αδέσποτων ζώων ή και η απόσυρση από τους εν λόγω χώρους τροφής και ύδατος που προορίζονται για τα αδέσποτα ζώα. Νοείται ότι η σίτιση αδέσποτων ζώων γίνεται μόνο με την χρήση κατάλληλων δοχείων για τον σκοπό αυτό.