Επιτρέπεται να ταΐζω άστεγα ζώα; Ένα θέμα που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα.
Η σίτιση είναι υποχρέωση μας η οποία, όμως, από μόνη της δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί περισσότερα, για τα ίδια τα ζώα, και τους περίοικους και εάν δεν είμαστε προσεκτικοί τα ζώα κινδυνεύουν και συχνά απειλείται η ίδια τους η ζωή.
Οσον αφορά τον σκύλο, εμφανίζεται η τάση να γίνεται προστατευτικός με την περιοχή, αλλά και το άτομο που παρέχει την τροφή, με συνέπεια να γαβγίζει όταν “κρίνει” κάποιον περαστικό “ύποπτο”, να κυνηγά αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, και σταδιακά να αναπτύσσει φαινομενικά “επιθετική” συμπεριφορά.
Σκοπός μας είναι να προστατέψουμε τα άστεγα ζώα που ταΐζουμε από θανάτωση ή μετακίνηση σε περιβάλλον όπου θα απειλείται η ζωή τους ή δεν θα μπορούμε να τα φροντίζουμε.
Επιλέγουμε να ΜΗΝ ταίζουμε μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας ή καταστημάτων. Δεν δίνουμε δικαίωμα, δίνουμε το καλό παράδειγμα.
Τοποθετούμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει το σκεύος για το νερό, το οποίο οφείλουμε να διατηρούμε καθαρό και πάντα γεμάτο με φρέσκο νερό.
Χρησιμοποιούμε σκεύος για το φαγητό, το οποίο απομακρύνουμε όταν το ζώο καταναλώσει την τροφή του. Παραμένουμε εκεί όσο το ζώο τρώει.
Επιλέγουμε ώρες μειωμένης κίνησης, κατά το δυνατόν σταθερές, νωρίς το πρωί και βράδυ, αφού κλείσει η αγορά.
Ενημερώνουμε τους περίοικους πως έχουμε υπό την προστασία μας το άστεγο ζώο, ότι φροντίσαμε (ή θα φροντίσουμε) για την στείρωση, την σήμανση και τον εμβολιασμό του μέσω του προγράμματος του Δήμου μας και πως, παράλληλα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε μία καλή οικογένεια για το ζώο.
Εξηγούμε πως, περισσότερο από όλους, εμείς οι ίδιοι θέλουμε την απομάκρυνσή του, και πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν βρεθεί οικογένεια να το υιοθετήσει.
Ζητούμε την βοήθειά τους για την ανεύρεση οικογένειας. Προτείνουμε να μιλήσουν σε συγγενείς, φίλους για αυτόν τον σκοπό. Σεβόμαστε τις πιθανές φοβίες, ιδιοτροπίες .
Άρθρο 9 παρ. 10 Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 παρ. 6 περ. ε) Ν. 4235/14
Υπ΄ αριθμόν 1/13-1631 από 8/4/2013 Εγκύκλιος Εισαγγελέα Αρείου Πάγου