Ήρθε ξανά η εποχή που λόγω της υγειονομικής κρίσης, περνάμε περισσότερες ώρες στο σπίτι. Τι καλύτερο από το να αφιερώσουμε χρόνο στο αγαπημένο μας τετράποδο, όταν η δημιουργικότητα στην καθημερινότητα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ; Ως γνωστόν τα σκυλάκια μας έχουν βασική ανάγκη να εκτονώνουν καθημερινά την ενέργειά τους. Ακόμα λοιπόν και τώρα που διανύουμε την περίοδο του χειμώνα, εκτός απ΄ τη βόλτα μας με την αποστολή του απαραίτητου μηνύματος, μπορούμε να απασχολήσουμε τα σκυλάκια μας μέσα στο σπίτι, με πολύ ευφάνταστους τρόπους.

 

Παιχνίδια μυαλού

Απασχολήστε το σκύλο σας με παιχνίδια που βοηθούν τόσο στην εκτόνωσή του, όσο και στην ενίσχυση της παρατηρητικότητας και της δεξιότητας επίλυσης προβλημάτων. Γεμίστε παιχνίδια με την αγαπημένη του λιχουδιά ή κροκέτα και αφήστε τον να ασχοληθεί μέχρι να καταφέρει να την εντοπίσει μέσα σε αυτά. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ένα μπουκαλάκι νερού αντί για παιχνίδι, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει το πώμα και το δαχτυλίδι από το στόμιο, καθώς και την ετικέτα.

 

Παιχνίδια εμποδίων

Αν το σκυλάκι σας είναι αρκετά ενεργητικό, θα λατρέψει τα παιχνίδια με εμπόδια! Δημιουργήστε αυτοσχέδια εμπόδια (όπως κοντάρι, στοίβα βιβλίων ή μαξιλαριών) και ενθαρρύνετε το σκύλο σας να περάσει από πάνω. Επίσης, μπορείτε να το μάθετε να περνάει μέσα από στεφάνι, (χούλα χουπ). Καλό θα ήταν πριν το επιχειρήσετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό του για τις αντοχές και τη φυσική του κατάσταση.

 

Παιχνίδια όσφρησης

Ενισχύστε την όσφρηση του αγαπημένου σας κατοικιδίου και κατ’ επέκταση την ευστροφία του. Δείξτε του μια λιχουδιά ή ένα πάνινο παιχνίδι, μετά κρύψτε το σε ένα από τα δυο σας χέρια. Στη συνέχεια ζητήστε από το σκύλο σας να «μαντέψει» που βρίσκεται.

 

Κρυφτό

Ατελείωτες ώρες κρυφτού μέσα στο σπίτι! Το αγαπημένο του! Αρκεί μόνο να επιλέξετε λιχουδιές με έντονη οσμή και γεύση, να τις δείξετε στο σκύλο σας και μόλις τις αντιληφθεί να τις κρύψετε σε κάποιο μέρος του σπιτιού. Φροντίστε οι κρυψώνες να είναι ασφαλή μέρη, τόσο για εκείνο όσο και για τα δικά σας αντικείμενα που δε θέλετε να φαγωθούν.

 

Σκάψιμο

Εάν το σκυλί σας λατρεύει να σκάβει, μπορείτε να δημιουργήσετε την ευκαιρία σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς να προκληθούν ζημιές. Χρησιμοποιείστε κουβέρτες, μέσα στις οποίες θα κρύψετε λιχουδιές ή παιχνίδια. Θα του χαρίσει αρκετή ώρα σκαψίματος και εκτόνωσης, ενίσχυση της όσφρησής του, αλλά και εκμάθηση επίλυσης προβλημάτων.

 

Ασκήσεις βασικής εκπαίδευσης

Επαναλάβετε καθημερινά τις βασικές ασκήσεις που έχει μάθει ο σκύλος σας για να τον κρατήσετε σε φόρμα, σωματικά και πνευματικά. Προσθέστε σε αυτές νέα τρικς ή εντολές. Μάθετέ του να σας φέρνει το παιχνιδάκι του ή να ανοιγοκλείνει το φως πατώντας το διακόπτη. Οπλιστείτε με υπομονή και μην ξεχνάτε να τον επιβραβεύετε κάθε φορά που τα καταφέρνει.

 

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την ευκαιρία που σας δίνεται να περάσετε περισσότερο χρόνο με τον πιστό σας φίλο, διασκεδάζοντας και κάνοντας πιο δυνατό τον δεσμό μεταξύ σας!

 

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine