Το φαινόμενο των αδέσποτων στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, στηρίζεται στην επιπόλαιη αντιμετώπιση ενός χρόνιου ζητήματος από τους κηδεμόνες αλλά και την έλλειψη κρατικής μέριμνας με συντονισμένο εθνικό σχέδιο. Η υιοθεσία ενός κατοικιδίου θα πρέπει να γίνεται με κανόνες και η απόφαση είναι πλήρως συνειδητοποιημένη.

Όταν μια οικογένεια ή ένα μεμονωμένο άτομο αποφασίζει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ή να προβεί σε μια αγορά κατοικιδίου πολλές φορές είναι επιπόλαιη χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι πραγματικές και ουσιαστικές ευθύνες ανάμεσα στις οποίες είναι και η έγκαιρη στείρωση του κατοικιδίου προκειμένου να μη διαιωνιστεί το φαινόμενο των αδέσποτων στη χώρα μας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο η έννοια της φιλοζωίας και όλο και περισσότεροι σπεύδουν να υιοθετήσουν από κοινωνικές δομές φιλοζωικών οργανώσεων κατοικίδια, αντί να προβούν στην αγορά συγκεκριμένης ράτσας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και ιδιαίτερη κρατική μέριμνα για την προστασία και τη δημιουργία νομικού πλαισίου που θα προσδίδει ευθύνες σε όσους αποφασίσουν να προβούν στην υιοθεσία ενός κατοικιδίου.

Σαφώς η υιοθεσία ενός αδέσποτου δε θα έπρεπε επ’ ουδενί να χαρακτηρίζεται ως μία πράξη ευαισθησίας που θα ανάγεται κάθε φορά σε συγκεκριμένη εποχή όπως είναι τα Χριστούγεννα και η μαγεία που τα χαρακτηρίζει.

Οι πράξεις υιοθεσίας από συνειδητοποιημένους πολίτες που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν πραγματικά στην κοινωνία και σε ένα αδέσποτο είναι καλό να διεξάγονται ανεξαρτήτου εποχής. Δεν αμφισβητούμε βέβαια ότι όλοι οι άνθρωποι τις κρύες νύχτες του χειμώνα, τις βροχερές ημέρες και περιόδους που προορίζονται για οικογενειακή θαλπωρή, σκεφτόμαστε περισσότερο τα αδέσποτα γιατί οι εικόνες στους δρόμους προσθέτουν μεγαλύτερη συγκινησιακή φόρτιση.

Στη δύσκολη περίοδο του χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών για τα αδέσποτα έρχεται να κάνει την καθημερινότητα ακόμη πιο δυσβάσταχτη το απρόσμενο γεγονός του κλεισίματος της χώρας με lock down λόγω της υγειονομικής κρίσης που επιβάλλει στις επιχειρήσεις της εστίασης με αναστολή της λειτουργίας τους. Τα μαγαζιά της εστίασης καθημερινά με περισσεύματα από φαγητά βοηθούν ενεργά τα αδέσποτα τα οποία βρίσκουν ευκολότερα τροφή όταν είναι ανοιχτά.

Μην ξεχνάτε ότι η κίνηση αυτή έχει διττό χαρακτήρα, να σώσετε μία ζωούλα και να μάθετε στα παιδιά τις έννοιες της αγάπης και της προσφοράς. Και να είστε σίγουροι ότι αυτά πρώτα θα δώσουν με όλη τους τη δύναμη φροντίδα και αγάπη στους νέους φίλους τους!

Αν λοιπόν είστε έτοιμοι να αποκτήσετε μια γλυκιά συντροφιά, τα φετινά Χριστούγεννα γίνετε εσείς η οικογένεια για ένα ζωάκι που ζει στο δρόμο, χωρίς τροφή μέσα στο κρύο.

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine