Πολλά άτομα τρίτης ηλικίας υποφέρουν από μοναξιά και κατάθλιψη, νιώθοντας ότι δεν έχουν κάποιο νόημα στη ζωή τους. Ένας τρόπος να περιοριστούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι με την απόκτηση ενός κατοικιδίου, που είναι πάντα πρόθυμο να μας προσφέρει την αφοσίωση και την ανιδιοτελή του αγάπη.

Ποια είναι λοιπόν τα κυριότερα οφέλη που αντλεί ένα ηλικιωμένο άτομο από τη συμβίωση με ζώα συντροφιάς.

Η πολυπόθητη συντροφιά που πολλοί άνθρωποι στερούνται 
Όπως μαρτυρά και η έννοια “ζώα συντροφιάς”, τα κατοικίδια προσφέρουν πρώτα απ΄όλα την παρέα τους, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί συνάνθρωποί μας είναι αναγκασμένοι να ζουν στη μοναξιά. Οι ηλικιωμένοι που συνυπάρχουν με ένα κατοικίδιο, πολλές φορές το αντιμετωπίζουν σαν άνθρωποι και έτσι το αίσθημα της μοναξιάς τους αμβλύνεται.

Ενθαρρύνουν τη σωματική άσκηση
Τα κατοικίδια χρειάζονται καθημερινή φροντίδα. Έχουν ανάγκη από τροφή, νερό, βούρτσισμα, την καθημερινή τους βόλτα και φυσικά παιχνίδια και χάδια. Όλες αυτές οι δραστηριότητες ωθούν έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να κινείται περισσότερο, κάτι που έχει θετική επίδραση στην υγεία του. Εκτός αυτού, νιώθει πως προσφέρει, πως είναι χρήσιμος και ενεργός, συναισθήματα που είναι σπουδαία για ανθρώπους αυτής της ηλικίας.

Τα ζώα μας φτιάχνουν τη διάθεση
Μερικά χάδια στη γάτα ή το σκύλο για λίγα λεπτά είναι αρκετά για κάποιον να χαλαρώσει και να νιώσει όμορφα. Η δύναμη του αγγίγματος είναι κατευναστική και πολλές φορές θεραπευτική για τον άνθρωπο. Τα χάδια απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, γνωστή ως “ορμόνη της αγάπης”, η οποία έλκεται όταν ερχόμαστε κοντά με άλλους ανθρώπους. Το ίδιο ισχύει και για την επαφή με τα κατοικίδιά μας.

Είναι μια καλή αφορμή για κοινωνικοποίηση
Η παρουσία κατοικίδιων στη ζωή μας βοηθά στην αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Μία επίσκεψη στο πάρκο για την καθιερωμένη βόλτα ή στον κτηνίατρο μπορεί να μας φέρει σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

Τα ζώα έχουν ενσυναίσθηση προς τους ανθρώπους που τα φροντίζουν
Είναι ικανά να αντιληφθούν τη συναισθηματική κατάσταση των συγκατοίκων τους και να γίνουν προστατευτικοί απέναντί τους, ενώ βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση με στόχο την προστασία του σπιτιού και του ιδιοκτήτη τους, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας.

Ο ρόλος των κατοικιδίων την περίοδο της καραντίνας
Τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας που άνθρωποι τρίτης ηλικίας ζουν την απόλυτη αποξένωση λόγω του προσωρινού εγκλεισμού  για λόγους υγείας προσφέρουν μία όμορφη συντροφιά και καλύπτουν την ανάγκη για επικοινωνία. Ο κοινωνικός ρόλος των κατοικιδίων αναδείχθηκε την ιδιαίτερη αυτή περίοδο που διανύουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης και η ψυχολογία των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας στηρίχθηκε χάρη στους πιστούς μας φίλους.

Εν κατακλείδι, μπορεί μια τέτοια συνύπαρξη να είναι ευεργετική, ωστόσο, προτού αποφασίσει κάποιος να αποκτήσει ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να σταθμίσει ορισμένους παράγοντες προκειμένου η συμβίωση να είναι αρμονική (π.χ. επιτρέπει η υγεία του τη συμβίωση με ένα κατοικίδιο, μπορεί να αναλάβει τη φροντίδα του, θέλει πραγματικά να αποκτήσει κατοικίδιο), ενώ τέλος πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το ταίριασμα του ιδιοκτήτη με το κατάλληλο κατοικίδιο.

Συντακτική ομάδα Pet City

 

Πηγή: Pet City Magazine

Φωτογραφία: katoikidiaendrasi.gr