Oι γνώμες των ειδικών στην ψυχολογία των σκύλων όσον αφορά το αν ζηλεύουν η όχι, διίστανται.

Σύμφωνα με μια έρευνα, τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν φθόνο, αλλά με διαφορετική έννοια από τους ανθρώπους. Ο φθόνος που νοιώθουν τα σκυλιά βασίζεται σε πιο ενστικτώδη συναισθήματα όπως εκείνο της φύλαξης. Μπορεί να διαφέρουν οι λόγοι, ωστόσο, δεν παύει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Τα σκυλιά ζηλεύουν.

Συνδέονται με ανθρώπους ή και με αντικείμενα και είναι φυσικό να “διεκδικούν” αυτά που θεωρούν δικά τους.

Τι πιο κολακευτικό να βλέπετε το σκυλάκι σας να μην αφήνει άλλον να σας πλησιάσει γιατί ζηλεύει και σας θέλει αποκλειστικά δικό του, έτσι;

Μπορεί να είναι μια ωραία αίσθηση αρχικά, γιατί με αυτόν τον τρόπο αισθάνεστε πως σας αγαπά υπερβολικά, αλλά η συμβίωση με ένα ζηλιάρικο σκυλί μπορεί να σας κάνει τη ζωή δύσκολη!

Ας δούμε λοιπόν τα είδη ζήλιας που υπάρχουν στα σκυλιά και τρόπους να αποφύγετε ή να διορθώσετε τέτοιες συμπεριφορές.

  1. Πιεστική συμπεριφορά: Έχετε παρατηρήσει ότι όταν πλησιάζετε κάποιον άλλον άνθρωπο ή σκύλο, ο δικός σας σκύλος μπαίνει ανάμεσα ή προσπαθεί να απομακρύνει τους άλλους από κοντά σας; Ή όταν πάτε να καθίσετε στον καναπέ δίπλα σε άλλον, ο σκύλος σας τρέχει να κάτσει στα πόδια, στην αγκαλιά σας ή ακόμα και ανάμεσά σας; Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο σκύλος σας ζηλεύει. Ζηλεύει στην ιδέα πως κάποιος άλλος θα χαρεί όλα αυτά που αγαπά πάνω σας, για παράδειγμα τη στοργή, τα χάδια, την αγάπη, το ενδιαφέρον σας, ακόμα και την προσοχή σας και για αυτό προσπαθεί να σας κάνει να ασχοληθείτε μόνο μαζί του. Και κατ’ επέκταση, να δώσετε σε αυτόν τα χάδια για να μην τα πάρει άλλος. Μην παραξενευτείτε αν τον δείτε να ζηλεύει ακόμα και το… τηλέφωνο την ώρα που μιλάτε σε κάποιον και δεν του δίνετε σημασία!
  2. Επιθετικότητα: Η επιθετικότητα είναι το επόμενο στάδιο. Αν αφήσετε την πιεστική συμπεριφορά να εξελιχθεί με το να μην αντιδράτε καθόλου, τότε ο σκύλος σας θα αρχίσει τη γκρίνια, το γρύλισμα, το γάβγισμα, το σκούντημα και αργότερα ίσως να επιτεθεί στον στόχο του.
  3. Kόλπα: Ο σκύλος σας έχει καταλάβει ότι χαίρεστε όταν κάνει κάποια κόλπα που του έχετε μάθει. Όταν θα ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους για να σας τραβήξει την προσοχή, μην τα χάσετε αν τον δείτε να κάνει ένα από τα κόλπα που του έχετε μάθει για να σας τραβήξει την προσοχή!
  4. Ζημιές: Μην εκπλαγείτε εάν δείτε τον σκύλο σας να αναπτύσσει μια λάθος συμπεριφορά ξαφνικά, όπως το να κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι. Είναι ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας. Στο μυαλό τους, η κακή συμπεριφορά είναι το ίδιο με το να κάνουν κάτι καλό επειδή προσελκύουν την προσοχή σας. Εάν ένας ζηλιάρης σκύλος καταφέρει να τραβήξει την προσοχή σας είτε γιατί μάσησε ένα έπιπλο ή ένα παπούτσι, ή έριξε τα σκουπίδια έξω από το καλάθι, τότε να ξέρετε πως αυτό θα το εκλάβει ως νίκη! Τα σκυλιά είναι εξαιρετικοί χειριστές των ανθρώπων.
  5. Απομόνωση: Η ζήλια είναι συχνά μια μορφή ανασφάλειας. Εάν ένα σκυλί αισθάνεται ότι παραμελείται ή ζηλεύει κάποιον που παίρνει τη θέση του (τουλάχιστον έτσι νομίζει) μπορεί να μην έχει το θάρρος να αντιδράσει και δεν θα κάνει τίποτα. Απλά θα αποσυρθεί μελαγχολικό, σαν φοβισμένο και θα πάει να κάτσει κάπου μόνο του. Σε άλλο δωμάτιο ή σε μια γωνία απομονωμένο. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δείξει ότι κάτι δεν του αρέσει κι ότι ενοχλείται και αυτό είναι σημάδι ζήλιας.

 

Πώς θα σταματήσετε τη ζήλια του σκύλου σας!

ΜΗΝ ΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ

Δεν υπάρχει τίποτα που να αγαπά περισσότερο ένας ζηλιάρης σκύλος από την προσοχή! Όσο τον κοιτάζετε ή τον αγκαλιάζετε την ώρα που τα κάνει αυτά, αισθάνεται ότι οι πράξεις του έπιασαν τόπο. Πρέπει να δείξετε στον σκύλο σας ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά του δεν θα τον βοηθήσει να πετύχει αυτό που θέλει.
Αν είναι στην αγκαλιά σας, για παράδειγμα, και αρχίσει να γρυλίζει όταν σας πλησιάσει κάποιος, τον διώχνετε μαλακά και ήρεμα από την αγκαλιά σας, αφαιρώντας του με αυτόν τον τρόπο την ευχαρίστηση ότι η προσοχή σας είναι πάνω του κι αρχίστε να έχετε όλη την προσοχή σας στραμμένη στον άνθρωπο που σας πλησίασε.

ΠΑΡΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ζήλια στα σκυλιά παρουσιάζεται συνήθως όταν σχηματίζουν έναν ιδιαίτερα ισχυρό δεσμό με ένα συγκεκριμένο άτομο στο σπίτι: συνήθως αυτό που περνά τον περισσότερο χρόνο μαζί τους. Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο ζηλιάρης σκύλος πως δεν είναι ο μοναδικός αγαπημένος στο σπίτι και πως όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται μαζί με τον αγαπημένο τους, γιατί είναι εξίσου σημαντικοί για αυτόν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συμμετέχουν όλοι στην εκπαίδευση. Σημαντικό είναι να συνεχίσετε τις ασκήσεις που έχει ήδη μάθει ο σκύλος σας, όπως το “κάτσε κάτω”, “σήκω”, “έλα”, “φέρε το μπαλάκι” κλπ, γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνετε ποιος έχει το πάνω χέρι μέσα στο σπίτι. Κι αυτό θα βοηθήσει να καλμάρει τη ζήλια του. Και φυσικά θα πρέπει να το κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας για να δείξουν τον ηγετικό τους ρόλο μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί του με την εκπαίδευση, ο σκύλος θα καταλάβει πως και οι υπόλοιποι άνθρωποι που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν σημασία και τα ίδια δικαιώματα στον… καναπέ.

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ

Ένας ζηλιάρης σκύλος βλέπει τους άλλους ανθρώπους και τα άλλα σκυλιά ως ανταγωνιστές. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει να τον πείσετε ότι ο άνθρωπος που κατευθύνει το φθόνο του είναι πράγματι μια ώθηση για όλα τα καλύτερα πράγματα στη ζωή! Για παράδειγμα, παίζετε το αγαπημένο του παιχνίδι μόνο όταν το άλλο πρόσωπο ή κατοικίδιο ζώο είναι επίσης εκεί. Εάν ο/η σύζυγός σας έρχεται και κάθεται δίπλα σας στον καναπέ, δώστε γρήγορα στο σκυλί σας μια λιχουδιά πριν να έχει την ευκαιρία να αντιδράσει. Αν υπάρχει και άλλος σκύλος που ζηλεύει, τους παίρνετε σε βόλτες και περιπέτειες μόνο μαζί. Οι πρώτες φορές μπορεί να μην αποφέρουν την τέλεια συμπεριφορά, αλλά η συνέπεια και η υπομονή θα βοηθήσει. Στο τέλος θα διαπιστώσει ότι διασκεδάζει με τον άλλο σκύλο, άρα δεν υπάρχει λόγος ζήλιας.

Το να βγάλετε από πάνω του το αίσθημα της ζήλιας δεν είναι εύκολο πράγμα. Όμως η επιμονή και η υπομονή… κάνουν θαύματα.

 

Πηγές: Pet City Magazine, www.taskylonea.com