Μήνυμα Δημάρχου Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά για την ιστοσελίδα petarisma.gr.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι.

Θέλω αρχικά να σας καλωσορίσω στον επίσημο διαδικτυακό χώρο του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Εορδαίας με την επωνυμία petarisma.gr, το οποίο ως βασικό στόχο έχει την φροντίδα και την περίθαλψη των περισυλλεγμένων ζώων μέχρι να βρεθεί  ένα σπιτικό για αυτά, ώστε να έχουν ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, αλλά και να δώσει  χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τα κατοικίδια, την υγεία τους, τις παθήσεις τους και την αντιμετώπισή τους από ειδικούς.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Εορδαίας, από την έναρξη της θητείας, της έθεσε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της την ορθή λειτουργία Καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Προς αυτή την κατεύθυνση προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:

  • Ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος, ο οποίος μετεξελίχθηκε σε αντιδήμαρχο, με αρμοδιότητα την εν γένει την μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και την λειτουργία του καταφυγίου.
  • Προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες εργασίες που απαιτούνταν για την διαμόρφωση του χώρου του καταφυγίου εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη άδεια λειτουργίας του, ενώ παράλληλα αγοράστηκε ειδικά διαμορφωμένο όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων (Τύπου 1).
  • Προχώρησε σε συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με Κτηνιάτρους και σύστησε 5μελής επιτροπή ζητημάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως ορίζει άλλωστε η σχετική νομοθεσία.
  • Για την όσο το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών εκδώσαμε ειδικό φυλλάδιο, το οποίο διανεμήθηκε σε σχολεία, φορείς, υπηρεσίες κ.α..
  • Πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Animal Health International στειρώσεις και εμβολιασμούς αδέσποτων ζώων.
  • Προχωρήσαμε στην προμήθεια όλων όσων απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας και την σήμανση ζώου (κολάρο και ταμπέλα εμβολιασμού με τα διακριτικά του Δήμου).
  • Περισυλλέγουμε όποια ζώα μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις (θηλυκά σε οίστρο και επιθετικά ζώα).
  • Δημιουργήθηκαν ειδικοί χώροι στα πάρκα του δήμου τα οποία είναι δημόσιες τουαλέτες ζώων, με ξύλινη περίφραξη, εντός υπάρχει χώμα και ειδική σήμανση ότι πρόκειται για χώρο αφόδευσης κατοικίδιων, ενώ διατίθενται  και σακουλάκια, προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ζώων να μαζεύουν τις ακαθαρσίες.
  • Τοποθετήθηκαν ειδικές ποτίστρες και ταΐστρες αδέσποτων σε διάφορα σημεία τόσο της Πτολεμαΐδας όσο και των Κοινοτήτων.
  • Δημιουργήθηκε ειδικός τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο κατατίθενται τα έσοδα που προκύπτουν από πρόστιμα που επιβάλλονται από τυχόν παραβάσεις του νόμου 4235/2014, αλλά και από δωρεές. Τα συγκεκριμένα χρήματα θα διατίθενται αποκλειστικά για την βελτίωση του δημοτικού καταφυγίου, του δημοτικού κτηνιατρείου και την αντιμετώπιση των δαπανών από την εφαρμογή του νόμου.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχουν γίνει ενέργειες οι οποίες δρομολογήσαν την προβλεπόμενη λειτουργία του καταφυγίου, όπως και όλων των θεμάτων για την διαχείριση αδέσποτων ζώων.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων της περιοχής μας καθώς και τους μεμονωμένους πολίτες για την εθελοντική προσφορά τους στην μέριμνα και την καθημερινή φροντίδα αδέσποτων ζώων του Καταφυγίου.

Τέλος να τονίσω ότι o εθελοντισμός είναι από τα προτάγματα της νέας δημοτικής αρχής και είναι πολύ ευπρόσδεκτη η κάθε προσφορά οποιουδήποτε πολίτη, σωματείου ή φορέα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Δήμος Εορδαίας θα την υποστηρίξει αναζητώντας παράλληλα και νέα πεδία ανάπτυξης του εθελοντισμού και της τόνωσης της εθελοντικής συνείδησης του κάθε δημότη μας.

Παναγιώτης Ν. Πλακεντάς
Δήμαρχος Εορδαίας